Avertisment FMI: Stabilitatea financiară globală s-a îmbunătățit, dar riscurile rămân

Avertisment FMI: Stabilitatea financiară globală s-a îmbunătățit, dar riscurile rămân
scris 11 oct 2017

Redresarea economiei mondiale a întărit stabilitatea financiară globală, dar politica monetară relaxată și condițiile financiare în contextul inflației reduse sporesc riscurile pe termen mediu, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.

"În timp ce majorarea apetitului de risc și căutarea de câștiguri sunt consecințe bine venite și intenționate ale măsurilor neconvenționale de politică monetară, există riscuri dacă aceste tendințe se extind prea mult. O căutare prelungită a câștigurilor a sporit sensibilitatea sistemului financiar la riscurile de pe piață și la riscurile legate de lichiditate", se arată în raportul instituției financiare internaționale, citat de Agerpres.

Bruxelles-ul începe atacul: cere Amazon taxe suplimentare de 250 milioane euro și trimite Irlanda în instanță pentru că nu a recuperat ajutoare de 13 miliarde euro de la Apple CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul începe atacul: cere Amazon taxe suplimentare de 250 milioane euro și trimite Irlanda în instanță pentru că nu a recuperat ajutoare de 13 miliarde euro de la Apple

FMI mai arată că o ajustare prea rapidă a politicilor monetare ar putea provoca turbulențe pe piețele financiare și ar diminua progresele înregistrate în privința țintelor de inflație, în timp ce menținerea prea îndelungată a ratelor scăzute ale dobânzilor ar putea cauza riscuri la adresa creditării. Instituția apreciază că, în prezent, gradul de îndatorare din sectorul non-financiar este mai ridicat decât înaintea crizei financiare în statele G20, din acest motiv gospodăriile și companiile sunt mai vulnerabile la modificarea ratelor dobânzilor și la reducerea activității economice.

Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economia