Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2022

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Câștigul salarial mediu net s-a ridicat la 3.937 lei, în luna martie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.079 lei), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

”În luna martie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, în creștere față de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2079 lei)”, arată datele INS.

VIDEO China: Un avion a luat foc după ce a ieșit de pe pistă CITEȘTE ȘI VIDEO China: Un avion a luat foc după ce a ieșit de pe pistă

În martie 2022, comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 100,8% ȋn luna martie 2022 față de luna martie 2021. Indicele câștigului salarial real a fost 103,8% ȋn luna martie 2022 față de luna februarie 2022. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2022.

”În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, arată datele INS.

În luna martie 2022, comparativ cu februarie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 55,4% ȋn activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor; între 12% și 19% ȋn activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, extracția minereurilor metalifere, telecomunicații, activități profesionale, științifice și tehnice; între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracția cărbunelui superior și inferior, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), colectarea și epurarea apelor uzate, activități de servicii anexe extracției, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice; între 6% și 7% ȋn fabricarea produselor textile, activități de servicii administrative și activități de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna februarie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Singurele scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe) (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (-0,1%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+2,9%), administrație publică (+2,2%), respectiv ȋn sănătate și asistență socială (+0,6%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins