Câștigul salarial mediu net a scăzut

Câștigul salarial mediu net a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2023

Câștigul salarial mediu net în luna ianuarie a fost de 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022 și a crescut cu 15% comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

”În luna ianuarie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, (10.041 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.412 lei)”, arată datele INS.

ANAF avertizează că există persoane care solicită bani în numele instituției CITEȘTE ȘI ANAF avertizează că există persoane care solicită bani în numele instituției

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 99,9% în luna ianuarie 2023 față de luna ianuarie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 96,4% în luna ianuarie 2023 față de luna decembrie 2022. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 225,4%, cu 8,4 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2022.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

IANUARIE 2023 COMPARATIV CU DECEMBRIE 2022

În luna ianuarie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 31,3% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 26,4% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 18,5% și 24,5% în fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, industria metalurgică, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 8,5% și 16,5% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, alte activități extractive, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicații, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, transporturi pe apă, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea și epurarea apelor uzate, activități profesionale, științifice și tehnice, agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: între 6,5% și 9,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), transporturi aeriene; între 1% și 5% în activități de servicii administrative și activități de servicii suport, activități de poștă și de curier, alte activități industriale n.c.a., fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, construcții.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023 s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+5%), sănătate și asistență socială (+2.8%), respectiv în administrația publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
salariu