CFA România: Reducerea contribuției la Pilonul II taie semnificativ veniturile viitorilor pensionari

CFA România: Reducerea contribuției la Pilonul II taie semnificativ veniturile viitorilor pensionari
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2017

CFA România, organizația analiștilor financiari, dezaprobă decizia Guvernului de a diminua contribuția obligatorie la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% incepand cu 2018, susținând că diminuarea contribuției în valoare relativă conduce la scăderea semnificativă a veniturilor viitorilor pensionari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Profit.ro a relatat recent, în detaliu, că reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei.

"Prin această decizie a Guvernului, viitorii pensionari sunt expuși din ce în ce mai mult la voința politică privind modul de calcul și valoarea punctului de pensie în viitor și au un cuvânt din ce în ce mai mic de spus în ceea ce privește bunăstarea lor pe termen lung, un fenomen îngrijorător. România s-a angajat, prin Programul de Convergență pentru perioada 2015 – 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finanțelor Publice, să asigure o contribuție de minim 6% din venitul brut al salariaților către fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabilă a sistemului de pensii care în prezent se confruntă cu un deficit uriaș", arată CFA România.


Pensiile actuale sunt plătite în proporție de două treimi din contribuțiile actualilor salariați, iar o treime din împrumuturi guvernamentale. De aceea vor exista presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari.

Grupul care deține brandurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery pregătește o investiție de peste 10 milioane euro în noi restaurante, Taco Bell va fi extins în afara Bucureștiului CITEȘTE ȘI Grupul care deține brandurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery pregătește o investiție de peste 10 milioane euro în noi restaurante, Taco Bell va fi extins în afara Bucureștiului

"Viitorii pensionari din România vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contribuțiilor din 2016), ci și din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuție. Contrar celor vehiculate în spațiul public, pensia publică nu oferă un randament celor care virează contribuțiile obligatorii, întrucât aceste contribuții nu sunt investite în conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligațiilor curente". se mai arată în comunicat.

CFA arată că fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II au avut rezultate foarte bune de la lansare și până în prezent (2008 – 2017), randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune. Diferența dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie este diferența dintre a trăi pe credit și a economisi si investi pe termen lung pentru a crea venituri suplimentare.

Conform studiilor efectuate de Comisia Europeană, toate țările Uniunii Europene se vor confrunta, sau se confruntă deja, cu îmbătrânirea populației. Dacă în prezent, populația în vârstă de peste 65 de ani reprezintă în jur de 20% din totalul populației (media europeană), până în 2080 procentul va ajunge la aproape 30%. Gradul de dependență al populației în vârstă de populația tânără (raportul pensionari / salariați) va crește de la 50% la 80% până în 2080. Conform Institutului Național de Statistică, jumătatea din populația României va avea peste 65 de ani în anul 2050.

În aceste condiții, fără o politică de pensii coerentă și viabilă, cu viziune pe termen lung, întreaga populație va fi expusă la riscul scăderii semnificative a veniturilor după pensionare. Acest lucru va afecta și starea de sănătate pe termen lung a populației, întrucât o mare parte din veniturile din pensii sunt alocate pentru cheltuieli medicale. Conform studiilor europene, în prezent, în medie, rata de înlocuire a venitului** este în jur de 50%. Cu alte cuvinte, o persoană care acum câștigă salariul mediu pe economie, va avea venituri din pensie de aproximativ 1.000 lei pe lună. În lipsa unei alternative de economisire privată, această rată de înlocuire nu poate decât să scadă.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au sisteme robuste de pensii private, cu contribuții de cel puțin 5% din salarii. Astfel, cu beneficiul de a reduce marginal deficitul bugetului asigurărilor sociale, în prezent de peste 3% din Produsul Intern Brut, este afectat dreptul a milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică și de a trăi decent în perioada de pensie.

Organizația CFA România dorește de asemenea să precizeze că activele fondurilor de pensii Pilon II sunt aproape 90% investite în România, în titluri de stat si piața de capital, deci, fondurile private sunt un major investitor strategic, cel mai mare de pe piața de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa romania
pemsii private
pilonul 2