Cîțu - replică la declarația lui Lazea de reducere a salariilor bugetarilor: Nu. În niciun caz. S-a demonstrat și în 2008-2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică. BNR are loc să reducă dobânda

Cîțu - replică la declarația lui Lazea de reducere a salariilor bugetarilor: Nu. În niciun caz. S-a demonstrat și în 2008-2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică. BNR are loc să reducă dobânda
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 nov 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că Guvernul nu ia în calcul "în niciun caz" măsura înaintată de economistul șef al BNR, Valentin Lazea, ca statul să reducă programul de lucru al bugetarilor cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, pentru a diminua cheltuielile și, astfel, deficitul bugetar. Ministrul a explicat că astfel de măsuri, după cum s-a văzut în 2008-2009, accentuează criza și încetinesc revenirea economiei, iar statul face deja economii cu salariile bugetarilor prin utilizarea muncii de la domiciliu, caz în care nu se plătesc unele sporuri. Totodată, Cîțu, a reluat un mesaj pe care l-a mai transmis și în alte rânduri BNR, anume că banca centrală are spațiu pentru reducerea dobânzii, măsură care ar susține revenirea economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Liderii autorităților internaționale și naționale de supraveghere financiară, personalități din mediul academic și manageri din instituții financiare private dezbat provocările educației financiare în pandemie la Conferința Internațională ISF2020, marți 2 CITEȘTE ȘI Liderii autorităților internaționale și naționale de supraveghere financiară, personalități din mediul academic și manageri din instituții financiare private dezbat provocările educației financiare în pandemie la Conferința Internațională ISF2020, marți 2

Întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă despre declarația lui Lazea, Cîțu a spus că astfel de măsuri sunt excluse.

"Am arătat că într-un an cu o criză economică în care economia are o contracție de 4,2%, o criză economică provocată de o criză de sănătate, am reușit să avem încasări mai mari la bugetul de stat decât în 2019 când economia creștea cu peste 4%. Și asta după ce am eliminat taxe. Nu luăm în calcul astfel de măsuri, din contră. S-a demonstrat și în 2008-2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică și efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă. De asta avem acum o revenire economică atât de puternică, pentru că avem o politică fiscală relaxată. De fapt, lecția din 2008 este una simplă, este nevoie de relaxarea politicii fiscale și a politicii monetare. Politica fiscală anul acesta s-a relaxat, iar politica monetară a făcut pași importanți, dar, am spus și repet, atuul important al acestei economii în perioada următoare îl reprezintă faptul că avem spațiu de relaxare a politicii monetare. Există în continuare spațiu de relaxare a dobânzilor, pentru că România are cea mai mică inflație dintre cele patru țări, Polonia, Ungaria, Cehia (probabil și Slovacia, n.r.), dar are cea mai mare dobândă. Dar este, în continuare, loc de o relaxare a politicii monetare și avem și rezerve minime obligatorii mari. Deci, avem loc de relaxare. Politica fiscală rămâne în continuare relaxată, asta este și recomandarea Comisiei Europene, dacă vă uitați în ultimul raport, și este și recomandarea altor instituții internaționale", a declarat Cîțu.

La o reluare a întrebării de către jurnalist, ministrul a întărit că Guvernul nu ia în calcul o astfel de măsură "în niciun caz".

BNR are încă loc pentru reducerea dobânzilor, dar și pentru reducerea rezervelor minime obligatorii constituie de bănci la BNR, măsură care ar elibera instituțiilor de credit lichidități mai mari pentru a credita economia.

"Nu cred că există un avertisment al BNR. BNR cred că merge în continuare pe o relaxare a politicii monetare și din ceea ce văd din comunicare și din ce văd în economie, este mai mult loc pentru relaxarea polticii monetare. Dar, în ce privește economiile am arătat că, prin reorganizarea Ministerului Finanțelor și prin telemuncă, am economisit 134 milioane lei. Digitalizarea este metoda noastră de a reorganiza aparatul public", a spus Cîțu, întrebat despre un avertisment al BNR că Guvernul nu ar putea controla anul următor deficitul bugetar.

Economistul șef al Băncii Naționale a României a declarat, săptămâna trecută, că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli. Programul de lucru al bugetarilor ar trebui redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările ar trebui să fie cvasi-înghețate. “Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Lazea. Acesta crede totodată că ar trebui crescute taxele pe proprietate. Fără măsuri de ajustare, deficitul bugetar va depăși anul viitor 8% din produsul intern brut, după ce în acest an este previzionat de Guvern la peste 9%, avertizează Valentin Lazea într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

BNR a rdus dobânda de politică monetară anul acesta și a luat, în premieră, decizia de a cumpăra titluri de stat, decizie care a transmis un semnal puternic în sistemul financiar și a contribuit la stabilitatea finanțării statului prin emisiuni de obligațiuni.

Banca centrală nu a mai cumpărat titluri ale statului începând din septembrie. În total, banca centrală a cumpărat titluri de 5,3 miliarde de lei începând cu aprilie.

În luna august, BNR a redus dobânda cheie de la 1,75% la 1,5%, ceea ce reprezintă a treia tăiere a ratei de politică monetară de la debutul epidemiei COVID 19 și un nou minim istoric post-1989. BNR a redus, în mai puțin de jumătate de an, cu un punct procentual dobânda cheie de la nivelul la care se afla înainte de luna martie, înainte de debutul stării de urgență, de 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu
ministerul finantelor
bnr
valentin lazea
salarii
bugetari