Lichiditatea din sistemul bancar a venit aproape de echilibru în septembrie. BNR n-a mai cumpărat titluri de stat

Lichiditatea din sistemul bancar a venit aproape de echilibru în septembrie. BNR n-a mai cumpărat titluri de stat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 oct 2020

Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus de la 668 de milioane de lei în septembrie de la 3,7 miliarde de lei în august, astfel că lichiditatea a ajuns la cel mai bun nivel de după martie 2020. Banca centrală n-a mai cumpărat titluri de stat în septembrie, pentru prima oară în jumătate de an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Banca Națională a României a continuat să fie creditor net al sistemului bancar și în septembrie, pentru a șasea lună consecutiv, poziție din care poate să controleze mai bine ratele interbancare și variațiile cursului valutar.

Sistemul bancar a trecut de pe excedent de bani în martie la un deficit record al ultimului deceniu de circa 14,6 miliarde de lei în aprilie, unul dintre efectele financiare ale panicii generate de pandemia COVID-19 în primăvară. Lichiditatea a venit ușor către echilibru în lunile următoare, în care băncile s-au bazat pe operațiuni repo bilaterale cu banca centrală pentru a obține fondurile necesare închiderii bilanțurilor - în mod normal băncile să împrumută de la BNR la termen prin licitații deschise.

În septembrie BNR a redus operațiunile repo la o medie zilnică de 839 de milioane de lei, față de peste 4 miliarde de lei în august. Pe de altă parte, băncile au apelat mai mult la creditul Lombard și au luat circa 217 milioane de lei zilnic, față de 51 de milioane de lei în august. Dobânda la repo este de 1,5% în timp ce cea la facilitatea de creditare este de 2%.

Lichiditatea din sistemul bancar a venit aproape de echilibru în septembrie. BNR n-a mai cumpărat titluri de stat

BNR nu a mai cumpărat titluri de stat din piața secundară luna trecută, după achiziții de 504 milioane de lei în august și circa 749 de milioane de lei în iulie. Guvernatorul Mugur Isărescu precizase anterior că achiziția de titluri este un instrument de injecție de lichiditate și nu unul de relaxare cantitativă.

Lichiditatea din sistemul bancar a venit aproape de echilibru în septembrie. BNR n-a mai cumpărat titluri de stat

Dobânzile la cotațiile băncilor au continuat să scadă ușor în septembrie, în timp ce ratele la depozitele interbancare au rămas stabile.

Guvernul a împrumutat luna trecută peste 6 miliarde de lei din piața internă și circa 54 de miliarde de lei în 9 luni (plus încă sub 3 miliarde de la populație) - aceste sume se întorc, în cele din urmă, în sistemul bancar sub formă de depozite ale firmelor și populației.

Ministerul Finanțelor n-a pus presiune doar pe resursele interne și a luat circa 44 de miliarde de lei din împrumuturi externe în euro și dolari. Folosirea valutei împrumutate, care stă la BNR, pentru cheltuieli curente poate duce la creșterea volumului de lei din piață. Pe de altă parte, BNR poate distruge leii prin vânzarea de valută pentru susținerea cursului. Rezervele valutare se află sub nivelul de la finele lui 2019, chiar dacă guvernul a împrumutat aproape 10 miliarde de euro din afară.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr