CONFIRMARE Guvernul intră în ședință pentru a scuti de CASS indemnizațiile acordate pentru concedii medicale la boli cronice. Profit.ro a semnalat că precedenta modificare nu a scutit indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice

CONFIRMARE Guvernul intră în ședință pentru a scuti de CASS indemnizațiile acordate pentru concedii medicale la boli cronice. Profit.ro a semnalat că precedenta modificare nu a scutit indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 apr 2024

Guvernul a convocat astăzi o ședință cu scopul de a extinde scutirea de contribuția la sănătate (CASS) și la indemnizații acordate în cazul mai multor afecțiuni cronice, printre care și cele oncologice, dar și alte afecțiuni severe, cum sunt HIV/SIDA sau arsurile, potrivit informațiilor Profit.ro. Guvernul a adoptat săptămâna trecută o prevedere care scutește de contribuția la sănătate (CASS) mai multe tipuri de indemnizații, pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și indemnizația pentru risc maternal. Contribuția de sănătate la aceste indemnizații a fost introdusă de la începutul acestui an și a generat critici pentru Guvern și partidele din coaliția de guvernare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

UPDATE 12.36 Guvernul a publicat un proiect de OUG, care introduce scutirea de CASS și pentru indemnizațiile acordate în cazurile paciențillor cu afecțiuni cum sunt SIDA, neoplazii, tuberculoza, arsuri si urgente medico-chirurgicale.

Proiectul de OUG este disponibil aici

Profit.ro a atras atenția, în linie cu informații primite de la specialiști, că indemnizațiile pentru bolnavi cu afecțiuni oncologice nu au fost scutie de contribuția la sănătate prin modificarea operată la momentul respectiv. De asemenea, Profit.ro a semnalat și necesitatea unei clarificări privind aplicarea unor regimuri diferențiate (cu/fără contribuție la CASS) pentru același tip de concediu medical în cursul lunii aprilie, situație care ar necesita clarificări sau stabilirea explicită a unei date de la care se aplică (cum ar fi începutul lunii aprilie).

EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde lei peste plan, doar DGAMC fiind ușor sub program. Vama a încasat mai puțin, din cauza veniturilor din digitalizare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde lei peste plan, doar DGAMC fiind ușor sub program. Vama a încasat mai puțin, din cauza veniturilor din digitalizare

Un reprezentant al Guvernului a transmis ulterior precizări la articolul Profit.ro, spunând că, din perspectiva Executivului, modificarea de la momentul respectiv era în linie cu ce se intenționase (și anunțase și premierul), dar că orice modificări vor fi necesare, pentru a reflecta decizia Guvernului, vor fi operate.

Important, modificarea pregătită acum de către Guvern vizează o arie mai largă, nu doar afecțiunile oncologice.

Noutatea pentru concedii medicale de la începutul acestui an este că pentru indemnizațiile acordate a fost introdusă și contribuția la sănătate (CASS), de care au fost scutite până la final de 2023. Până la începutul acestui an, pentru astfel de indemnizații erau reținute, în general, doar impozit și contribuția la pensie, nu și cea la sănătate.

De la început de 2024, pentru indemnizațiile acordate concediilor medicale se rețin impozit și contribuții la fel ca pentru salariu (CAS - 25%, CASS - 10% și impozit - 10%). (Sunt scutite de impozit indemnizațiile pentru sarcină și lăuzie, în timp ce la CAS sunt, de asemenea, unele excepții). Anterior modificării din decembrie, impozitarea indemnizațiilor pentru concedii medicale era, prin lipsa CASS, mai avantajoasă decât cea pentru salarii.

În urma reacțiilor, Guvernul a decis să își reconsidere parțial poziția și să revină la scutirea de CASS doar pentru unele indemnizații, în special cele acordate pentru maternitate și afecțiuni severe.

Ce modifică proiectul

Forma noua a prevederii privind indemnizațiile

ART. 16
La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”

Forma adoptată săptămâna trecută

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

Alineatul 3, articolul 13, din OUG 158/2005, referitoare la indemnizațiile pentru concedii medicale, se referă la următoarele afecțiuni.

"(3) Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare, și se diferențiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
b) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;
d) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv pentru perioada de recuperare."

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
indemnizatii
concedii medicale
cass