Costul cu forța de muncă a crescut în România

Costul cu forța de muncă a crescut în România
scris 6 mar 2018

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al patrulea trimestru din 2017 cu 15,65%, forma brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în activitățile de spectacole, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

În al treilea trimestru al anului trecut, costul orar cu forța de muncă a crescut cu 17,85%, forma brută, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, scrie News.ro

În al patrulea trimestru din 2017, comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice.

S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România CITEȘTE ȘI S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România

”Pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) și în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu”, se arată în comunicat.

Creșterile cele mai mici s-au înregistrat în tranzacții imobiliare (6,78%), în activități profesionale, științifice și tehnice (6,63%) și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (6,49%).

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administrație publică cu 27,58%, în sănătate și asistență socială cu 18,56% și în învățământ cu 16,81%”, se arată în comunicat.

Față de trimestrul al treilea din 2017, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cu 1,29%. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
cost forta de munca
ins