Cum funcționează majoritatea în Senat: După ce au adoptat 8 inițiative legislative ale ministrului Teodorovici, PSD și UDMR nu au mai asigurat cvorum, deși pe agendă erau 120 de proiecte

Cum funcționează majoritatea în Senat: După ce au adoptat 8 inițiative legislative ale ministrului Teodorovici, PSD și UDMR nu au mai asigurat cvorum, deși pe agendă erau 120 de proiecte
scris 16 oct 2019

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a reușit să treacă, miercuri, de votul senatorilor nu mai puțin de 8 proiecte de legi, pe care le-a depus anterior în calitate de senator. Deși pe ordinea de zi au fost trecute pentru dezbatere, în total, 120 de proiecte legislative și aprobaseră prelungirea programului, senatorii PSD și UDMR nu au mai asigurat cvorum pentru discutarea acestora, după ce au votat proiectele lui Teodorovici.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

La începutul sesiunii de plen a Senatului s-au strâns 71 de senatori, cu puțin peste cvorumul necesar de 69, din totalul de 136 de senatori.

Toate cele 8 proiecte ale ministrului au trecut în cele din urmă de plenul Senatului, deși partidele din opoziție au avut poziții diferite cu privire la acestea.

Antifrauda pierde 300 de angajați pe care îi avea doar pe hârtie și rămâne cu 900 de angajați din 2.000 de posturi prevăzute. Desființarea Direcției de combatere a fraudelor din ANAF a trecut de Parlament CITEȘTE ȘI Antifrauda pierde 300 de angajați pe care îi avea doar pe hârtie și rămâne cu 900 de angajați din 2.000 de posturi prevăzute. Desființarea Direcției de combatere a fraudelor din ANAF a trecut de Parlament

Astfel, în timp ce proiectul prin care plata defalcată a TVA devine în totalitate opțională a întrunit o unanimitate de 71 de voturi, proiectul privind impozitarea bacșișului a fost adoptat la limită.

Senatorii UDMR s-au abținut de la votarea acestui din urmă proiect, argumentând că procedura este nepractică, în timp ce liderul grupului PNL din Senat, Florin Cîțu, a arătat că liberalii nu susțin măsura, care vine în contradicție inclusiv cu promisiunea ministrului Teodorovici de a nu introduce taxe noi în mandatul său.

Fiscalizarea bacșișului a fost adoptată astfel cu 43 voturi pentru, 23 împotrivă și 6 abțineri.

Nici modificările la Codul Fiscal cerute de mediul de afaceri nu s-au bucurat de susținerea tuturor partidelor, la fel cum nu s-au bucurat de susținerea opoziției nici pachetul de măsuri pentru societățile decapitalizate, care stabilește conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve.

Majoritatea proiectelor au fost adoptate astfel fără susținerea opoziției, dar cu majoritatea celor 70-71 de senatori prezenți.

VIDEO De ce refuză PSD să modifice OUG 114: Lipsa avizului de la... comisia de cultură, condusă de PNL CITEȘTE ȘI VIDEO De ce refuză PSD să modifice OUG 114: Lipsa avizului de la... comisia de cultură, condusă de PNL

Imediat după adoptarea proiectelor ministrului Teodorovici, senatorii UDMR, care nu au dorit dezbaterea unui proiect privind instituirea Zilei Tratatului Trianon, și o parte din cei PSD au părăsit lucrările Senatului, deși, la începutul ședinței și la propunerea USR votaseră prelungirea programului de lucru până la finalizarea dezbaterii întregii ordini de zi.

Ordinea de zi a Senatului a cuprins 120 de proiecte legislative, iar multe dintre acestea vor fi adoptate astfel tacit de Senat, deși comisiile propuseseră respingerea acestora. 

Înainte de a pleca din Senat, însă, reprezentanții PSD și UDMR au reușit să obțină respingerea un proiect de lege inițiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
teodorovici
proiecte
finante
bacșiș
tva
defalcat
split
proiecte
vot
cvroum