D&B David și Baias câștigă împotriva Fiscului 50 milioane lei pe motiv că legislația românească contravine celei europene

D&B David și Baias câștigă împotriva Fiscului 50 milioane lei pe motiv că legislația românească contravine celei europene

Dan Dascălu

Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2016

Avocații D&B David și Baias au obținut anularea irevocabilă a unei decizii de impunere de 50 milioane lei emisă unei multinaționale de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pe motiv că legislația românească contravine celei europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dosarul a avut ca obiect anularea unei decizii de impunere emisă de ANAF prin care companiei i-a fost impusă plata unei sume de peste 50 milioane lei cu titlu de TVA. Demersurile societății în acest dosar au început încă din anul 2012, când aceasta a fost obligată la plata respectivei sume semnificative de către autoritățile fiscale în mod nelegal, organele fiscale bazându-se pe prevederilor legislației fiscale naționale, care se aflau și în deplină contradicție cu dispozițiile dreptului european, precizează casa de avocatură.

La început avocații D&B David și Baias au obținut suspendarea pe cale judecătorească a executării deciziei de impunere, care a fost menținută pe întreaga durată a procesului.

„Aceasta a reprezentat o soluție judicioasă față de vădita aparență de nelegalitate a actului de impunere, dar și prin raportare la prejudiciile iminente pe care le-ar fi produs plata unor sume de acest nivel de către contribuabil, ceea ce  face ca miza litigiului să fie în realitate de aproximativ 75 de milioane lei. În plus, ea reprezintă o soluție extrem de utilă și pentru stat, care acum la finalul litigiului nu va fi obligat să suporte costurile unei eventuale blocări ilegale a fondurilor contribuabuabilului, prin plata dobânzilor la care ar fi fost obligat potrivit jurisprudenței instanței supreme din cauze similare în care i-am reprezentat pe clienții noștri, care a condus, de altfel, și la includerea unor dispoziții legale care să consacre un asemenea drept la dobânzi în Noul Cod de Procedură Fiscală (art.186 alin.3)”, a declarat Dan Dascălu, avocat partener D&B David și Baias.

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat în martie 2016 o decizie prin care anulat irevocabil actul de impunere emis de ANAF.

„Această decizie ar trebui să fie considerată a fi un nou semnal de alarmă pentru autoritățile naționale în privința necesității transpunerii și aplicării corecte a reglementărilor europene, întrucât atunci când sunt incidente instituții și concepte de sorginte europeană, cum ar fi, de exemplu, TVA, taxă eminamente europeană, este de neconceput ignorarea dispozițiilor legale și a principiilor generale europene” a mai declarat Dan Dascălu.

Echipa a fost formată din Dan Dascălu, Partener, Ana Maria Iordache, avocat senior și Roxana Buture, avocat asociat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
anaf
proces
d&b david și baias