Daniel Anghel, PwC: Ar fi bine să ne consultăm cu CE înainte să aplicăm split TVA. România ar putea fi subiectul unui infringement și obligată să abroge sistemul

Daniel Anghel, PwC: Ar fi bine să ne consultăm cu CE înainte să aplicăm split TVA. România ar putea fi subiectul unui infringement și obligată să abroge sistemul
scris 21 sep 2017

România ar putea fi subiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, în condițiile în care Guvernul nu a consultat autoritățile europene cu privire la implementarea split TVA, spune Daniel Anghel, PwC.

“Ar trebui o derogare de la Directiva de TVA. Nu există niciun stat care să aplice split TVA precum noi”, spune Daniel Anghel, lider CEE Taxe și impozite indirecte PwC, într-o conferință organizată de firma de audit și consultanță.

Italia, țară care aplică plata defalcată a TVA pentru prestările și livrările de servicii livrate către autoritățile de stat, a obținut o derogare de la Comisia Europeană în 2015. Polonia va introduce un sistem opțional, automat, pe partea de business to business, pentru care Comisia a considerat că nu are nevoie de derogare.

“Nu ar fi mai bine să ne consultăm cu Comisia Europeană înainte?”, spune Anghel.

EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centrale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centrale

El adaugă că este posibil ca România să fie obligată să abroge ordonanța dacă va fi stabilit că încalcă legile europene, iar factura implementării o vor plăti tot contribuabilii.

În cazul split TVA din România, statul impune obligativitatea deschiderii unui cont bancar în România, ceea ce poate constitui o încălcare a liberei circulații.

De asemenea, Anghel crede că este încălcat și principiul proporționalității din tratatele europene.

Contribuabilii se vor putea găsi în situația în care să le fie blocate lichiditățile și să poată obține rambursarea banilor doar cu acceptul ANAF.

“E foarte important ca măsurile să fie foarte puțin invazive pentru contribuabilii onești”, spune Anghel.

Plata defalcată a TVA este opțională de la 1 octombrie și obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
split tva
tva defalcat