DECIZIE Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit la termen în T II și III. Stimulentul se aplică și la venitul microîntreprinderilor

DECIZIE Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit la termen în T II și III. Stimulentul se aplică și la venitul microîntreprinderilor
scris 23 apr 2020

Toate firmele care achită impozitul pe profit în termenele stabilite, respectiv până la 25 iulie, pentru trimestrul al II-lea, și până la 25 octombrie 2020, pentru trimestrul al III-lea, vor beneficia de o bonificație de 10%. Bonificația se va aplica în același procent pentru plata la termen a impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Prevederile au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, fiind anterior avizate în comisia de buget și finanțe a deputaților, după cum a anunțat Profit.ro.

De ce este important: Guvernul a aprobat, luna trecută, prin Ordonanța de urgență nr. 33/2020, introducerea de bonificații pentru firmele plătitoare de impozit pe profit care achită impozitul datorat pe 25 aprilie 2020, astfel: 5% pentru contribuabilii mari stabiliți prin ordinul 3609/2016 privind organizarea activității marilor contribuabili, 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți prin ordinul 3610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii și 10% pentru ceilalți contribuabili, care nu se încadrează la literele a) și b).

Eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme - avizată. Depunerea declarației este acum suspendată până la 15 mai CITEȘTE ȘI Eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme - avizată. Depunerea declarației este acum suspendată până la 15 mai

Majoritatea PSD, susținută de UDMR, Pro România și ALDE, a reușit să modifice, la începutul acestei luni, atât în comisii, cât și în plenul Senatului, ordonanța, adăugând un amendament prin care toți contribuabilii, indiferent de sistemul de declarare și plată, vor beneficia de bonificație de 10% la plata la termen a impozitului pe profit, până la termenul de 25 octombrie. Senatorii PNL și USR s-au abținut de la votarea amendamentului.

”Contribuabilii plătitori de impozit pe profit indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut de articolul 41 din Legea numărul 227/2025 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care plătesc impozitul datorat la termenele stabilite până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra intensității lui pe profit datorat”, prevede amendamentul adoptat de Senat.

Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni CITEȘTE ȘI Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni

Ajunsă în dezbaterea comisiei de buget din Camera Deputațior, ordonanța a fost modificată din nou, la propunerea PSD, astfel încât să prevadă explicit că bonificația de 10% se aplică trimestrial pentru plata la termen a impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art.41 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care plătesc impozit pe venitul microîntreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020, inclusiv, pentru trimestrul II și 25 octombrie 2020, inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificaţie de 10% calculate asupra impozitului pe profit datorat”, este noua prevedere adoptată de comisia de buget.

PSD ar fi dorit stabilirea unei bonificații de 10% pentru toate firmele și în cazul trimestrului I, însă, având în vedere că 25 aprilie va fi peste câteva zile, a renunțat la această mențiune.

Orban anunță: Guvernul va asigura și pentru marile companii credite garantate de stat CITEȘTE ȘI Orban anunță: Guvernul va asigura și pentru marile companii credite garantate de stat

Modificăriile au avut și susținerea deputaților PNL, care au arătat că nu sunt de acord cu modificarea adoptată în Senat, dar susțin această nouă formulare. De altfel, noua formulare a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.

 Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de președintele României.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
parlament
impozit
plata
profit
bonificiatie
contribuabil
venit
microintreprinderi
trimestru