ULTIMA ORĂ Bonificații pentru firmele care achită impozitul pe profit. Facilitate gândită inclusiv pentru microîntreprinderi

ULTIMA ORĂ Bonificații pentru firmele care achită impozitul pe profit. Facilitate gândită inclusiv pentru microîntreprinderi
scris 26 mar 2020

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o ordonanță care introduce bonificații pentru firmele plătitoare de impozit pe profit care achită impozitul datorat pe 25 aprilie 2020. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat în această seară bonificațiile pentru impozitul pe profit, dar, potrivit informațiilor Profit.ro, proiectul aprobat în ședința de Guvern include bonificații și pentru microîntreprinderi, plătitoare de impozit pe venit, precum și pentru firmele plătitoare de impozit specific.

UPDATE 23.00 Măsura a fost confirmată printr-un comunicat de Ministerul Finanțelor

"Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit există o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat pe 25 aprilie 2020, astfel: 5% pentru contribuabilii mari stabiliti prin ordinul 3609/2016 privind organizarea activității marilor contribuabili, 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți prin ordinul 3610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii și 10% pentru ceilalți contribuabili, care nu se încadrează la literele a) și b)", a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult

În timp ce un număr restrâns de firme, în principal cele mai mari, sunt plătitori de impzoit pe profit, peste 100.000. mult mai multe firme, de circa ăapte ori mai multe și preponderent românești, aplică sistemul pentru microîntreprinderi, de impozit pe venit.

Comunicatul Finanțelor

"Firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificație de 5% sau 10%. Bonificație de 10% și pentru microîntreprinderi.

Contribuabilii plãtitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și platã, care plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipatã aferentã aceluiași trimestru, pânã la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiazã de o bonificație de 5% sau 10%, calculatã asupra impozitului pe profit datorat.

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pânã la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiazã de o bonificație de 10% calculatã asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

Prevederile se aplicã în mod corespunzãtor și pentru contribuabilii care au ooptat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacã plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipatã trimestrialã pânã la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publicã, privind impozitul specific unor activitãþi, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determinã impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de platã, prin scãderea din impozitul datorat a bonificației calculatã potrivit act normativ aprobat.

Pentru plãtitorii de impozit pe profit, bonificația calculatã potrivit act normativ aprobat, se înscrie în mod distinct în declarația anualã de impozit pe profit."

Exemplu de la una din cele mai mari companii de stat: Hidroelectrica plătește la termen taxe și impozite de 223 milioane lei. Renunță la posibilitatea de amânare CITEȘTE ȘI Exemplu de la una din cele mai mari companii de stat: Hidroelectrica plătește la termen taxe și impozite de 223 milioane lei. Renunță la posibilitatea de amânare

Redăm mai jos textul ordonanței, așa cum a fost aprobată de Guvern

ART. 1 (1) Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat, astfel:

a) 5% pentru contribuabilii mari stabiliți potrivit Ordinului nr. 3609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili;
b) 10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți potrivit Ordinului nr. 3610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii;
c) 10% pentru ceilalți contribuabili care nu se încadrează la lit. a) și b).

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Acești contribuabili beneficiază de bonificația prevăzută de alin. (1) dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

(3) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și de către contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât  cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.

(4) Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

(5) Contribuabilii care aplică alin. (1)-(4) determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de plată, prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculată potrivit prezentului articol.

(6) Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată potrivit prezentului articol, se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
profit
bonificiatie
ministerul finantelor