Decizie finală: Amenzi mai mari pentru furnizorii de servicii ITC

Decizie finală: Amenzi mai mari pentru furnizorii de servicii ITC
scris 16 apr 2019

Firmele din domeniul comunicațiilor electronice vor avea posibilitatea să achite în 15 zile jumătate din cuantumul unei amenzi aplicate de ANCOM, nu doar jumătate din minimul prevăzut de lege în cazul amenzii, așa cum este reglementat în prezent.

O inițiativă legislativă în acest sens, depusă la finele anului trecut de parlamentari de la toate partidele și pentru care Guvernul și ANCOM și-au exprimat recent susținerea a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului.

Autorii proiectului amintesc că una dintre modificările, aduse anul trecut prin Legea nr. 203/2018, cu impact semnificativ asupra regimului sancționator prevăzut în legislația din domeniul de activitate al ANCOM, constă în instituirea ca regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate, așa cum era stabilit până la modificările aduse prin dispozițiile Legii nr. 203/2018) de achitare a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

”Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, prevede legea în prezent.

Parlamentul a adoptat legea PSD care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat legea PSD care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA pentru cazinouri, restaurante sau cluburi amplasate pe insule și grinduri. Insule precum Belina pot beneficia de facilități

Aleșii au constatat că o astfel de normă juridică sancționatorie pentru firmele din domeniul IT și comunicații nu mai poate avea  suficientă forță de coerciție pentru a determina contravenienții să intre în legalitate și să își corecteze comportamentul, astfel încât să poată fi înlăturate în cel mai scurt timp efectele încălcării dispozițiilor legale din domeniul comunicatiilor electronice, serviciilor poștale, audiovizualului sau accesului la infrastructura fizică.

Inițiatorii proiectului dau și exemple prin care marile companii pot evita amenzi substanțiale. Astfel, în cazuri în care ANCOM a dispus sancționarea unor diverși operatori cu amenzi de sute de mii sau de milioane lei, având în vedere că minimul amenzilor respective este în lege stabilit la 5.000 lei, de regulă, companiile pot plăti imediat doar 2.500 lei, deși legea stabilește în cazuri grave penalități care merg și până la 5% din cofra de afaceri.

”În cazul aplicării în forma actuală a dispozițiilor legale, norma juridică sancționatorie nu va mai avea suficientă forță de coerciție pentru a descuraja încălcarea normelor și a determina, astfel, contravenienții la respectarea acestora si la corectarea comportamentul contravențional”, arată inițiatorii. 

Prin urmare, parlamentarii au propus modificarea mai multor acte normative din domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale și supravegherii pieței echipamentelor, în sensul în care, în cazul unora dintre contravențiile prevăzute de actele normative cu incidență în activitatea ANCOM, contravenientul să poată achita în 15 zile jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator, nu jumătate de minimul prevăzut de lege.

VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare CITEȘTE ȘI VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare

Comisiile de specialitate au avizat favorabil proiectul după ce reprezentantul ANCOM a arătat că susține modificarea, având în vedere că posibilitatea plății unei sume minime descurajează firmele să remedieze deficiențele constatate și sancționate de autoritate.

La rândul său, Guvernul a transmis a adoptat recent un punct de vedere pe care îl va transmite Parlamentului și în care arată, ca și ANCOM, că măsura propusă este binevenită și o sprijină.

”Apreciem că în actuala conjunctură, în care pe plan european se fac eforturi deosebite pentru ridicarea nivelului de încredere al cetățenilor în tehnologia informației și comunicațiilor, atâta timp cât nu este evident căfurnizorii de servicii electronice au un comportament în spiritul reglementărilor în domeniu, măsura propusă de inițiatori este oportună. În plus, considerăm că Legea nr.203/2018 unde se prevede achitareaa jumătate din minimul amenzii prevăzute nu va avea suficientă forță de coerciție pentru a determina contravenienții să intre în legalitate și să-șicorecteze comportamentul, astfel încât să poată fi înlăturate în cel mai scurt timp efectele încălcării dispozițiilor legale din domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale și supravegherii piețeiechipamentelor”, arată Executivul.

Proiectul va fi transmis acum spre promulgare președintelui Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
minim
jumatate
ancom
guvern
parlament
operatori
proiect
lege