DECIZIE Testul IMM, obligatoriu pentru legile inițiate de parlamentari

DECIZIE Testul IMM, obligatoriu pentru legile inițiate de parlamentari
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 iun 2022

Testul IMM va trebui aplicat în mod obligatoriu și proiectelor legislative ale deputaților și senatorilor, cu impact asupra mediului de afaceri, iar aleșii vor trebui să preia în aceste inițiative propunerile rezultate în urma testului, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, legislația prevede că ministerele, autoritățile administrației centrale și locale au obligația să elaboreze politici și să asigure măsuri și acțiuni menite să contribuie la protecția întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în raporturile lor cu statul, în special prin simplificarea procedurilor administrative și prin prevenirea creșterii nejustificate a costurilor legate de conformarea acestora față de reglementările în vigoare. În acest scop, evaluarea proiectelor de acte normative se face prin aplicarea Testului IMM, care se efectuează de către inițiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare, iar ulterior Inițiatorul ține cont de propunerile rezultate în urma aplicării Testului IMM.

DOCUMENT Ministerul Finanțelor: Accizele și TVA la carburanți nu pot fi reduse. Ar fi în contradicție cu directive ale UE! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor: Accizele și TVA la carburanți nu pot fi reduse. Ar fi în contradicție cu directive ale UE!

Guvernul s-a angajat, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, ca ’rezultatele testului IMM-urilor să fie ”încorporate în propunerea legislativă/ amendamentele legate de IMM-uri”. 

Anul acesta, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a reglementat în acest sens unele aspecte privind funcționarea Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, ărin ordonanță a fost stabilit explicit că ”evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative (...) se face prin aplicarea Testului IMM."

Acum, însă, deputații au introdus noi provederi care fac obligatorie aplicarea Testului IMM și pentru proiectele legislative inițiate de deputați și senatori.

DECIZIE Modificări fiscale: Nou termen și noutăți la amnistia din OG 6/2019, pedepse mai mari la contrabandă, plata premiilor suspendate la Loteria bonurilor fiscale, prag maximal al concentrației alcoolice pentru accize reduse CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări fiscale: Nou termen și noutăți la amnistia din OG 6/2019, pedepse mai mari la contrabandă, plata premiilor suspendate la Loteria bonurilor fiscale, prag maximal al concentrației alcoolice pentru accize reduse

”Principalele proiecte de acte normative, inclusiv propunerile legislative ale deputaților și senatorilor, cu impact asupra mediului de afaceri vor fi supuse de inițiatori, înainte de a fi transmise spre avizare, analizei Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii”, prevede forma amendată a proiectului de lege pentru aprobarea ordonanței. 

Mai mult, dacă ordonanța prevedea că inițiatorul actului normativ ține cont de propunerile rezultate în urma aplicării Testului IMM, textul de lege reformulat prevede ca inițiatorul să preia aceste propuneri și să justifice eventuala nepreluare a unora dintre ele.

Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi scutite de impozit CITEȘTE ȘI Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi scutite de impozit

”Inițiatorul actului normativ preia propunerile rezultate în urma consultărilor care au stat la baza întocmirii raportului privind aplicarea Testului IMM, având ca scop finalizarea proiectului de act normativ. În cazul în care nu vor fi preluate toate propunerile formulate în cadrul consultărilor, inițiatorul actului normativ are obligația de a justifica acest lucru printr-o notă publicată pe site-ul propriu”, este noua prevedere adoptată.

Modificările vor intra în vigoare după promulgarea lor de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
test
proiect
legislativ
preia
propuneri
parlament
senator
deputat