Senatul a adoptat proiectul lui Teodorovici de separare a Vămii de ANAF. Proiectul care modifică pedepsele pentru evaziune a fost amânat

Senatul a adoptat proiectul lui Teodorovici de separare a Vămii de ANAF. Proiectul care modifică pedepsele pentru evaziune a fost amânat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 oct 2019

Sentul a adoptat astăzi separarea Direcției Generale a Vămilor de ANAF într-o structură nouă, Autoritatea Vamală Română, care se va afla în subordinea directă a Ministerului Finanțelor. Proiectul de lege a fost depus la mijlocul lunii septembrie de către senatorul PSD Eugen Teodorovici, de asemenea și ministru al Finanțelor. Măsura a fost pregătită în iulie ca proiect de ordonanță de către Ministerul Finanțelor. În septembrie, Teodorovici a depus în Senat mai mult de 10 proiecte de lege care preiau proiecte de ordonanțe pregătite la nivelul Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Proiectul de lege va fi trimis acum către Camera Deputaților.

Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013.

Despre proiectul Ministerului Finantelor din luna iulie puteti citi aici.

Autoritatea Vamală Română va fi organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor.

Noua structură preia atribuțiile, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale din cadrul ANAF și a unităților subordonate acesteia, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al ANAF, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

  • Atribuțiile privind verificarea respectarii conditiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul Autorității Vamale Romane.
  • Atribuțiile privind autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF- DGRFP.
  • Atribuțiile privind verificarea respectarii conditiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul ANAF- DGAF.
  • Atribuțiile privind constituirea, gestionarea si executarea garantiilor depuse de operatorii economici care desfășoară activitate in domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
  • Atribuțiile privind suspendarea autorizatiilor pentru neplata accizelor  revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.

Un alt proiect de lege, care modifică legislația privind evaziunea, nu a mai intrat la vot în Senat, motivul fiind lipsa adoptării raportului și de către comisia juridică.

Profit.ro a scris ieri că în Comisia de buget-finanțe din Senat a fost eliminat din proiectul de lege depus recent de senatorul Eugen Teodorovici prevederea care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții. Proiectul de lege inițiat de Teodorovici la mijlocul lunii septembrie a generat critici din partea mediului de afaceri, iar modificările de acum au fost aduse tot la inițiativa lui Teodorovici. De asemenea, față de forma inițială a proiectului, crește la 1 milion de euro pragul sub care cei care cauzează statului prejudicii prin fapte de evaziune pot scăpa de închisoare dacă, după ce au fost prinși și trimiși în instanță, achită prejudiciul.

Proiectul privind evaziunea s-a aflat pe ordinea de zi astăzi, dar nu a mai intrat la vot în Senat deoarce nu avea raportul necesar întocmit de comisii. Proiectul a fost avizat favorabil ieri, cu modificările inițiate de Teodorovici, de către Comisia de buget, însă raportul trebuie întocmit împreună cu comisia juridică. Proiectul ar putea fi votat de Senat săptămâna următoare.

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

În septembrie, Teodorovici a depus la Parlament mai mult de 10 proiecte de lege, pregătite anterior ca ordonanțe de ministerul pe care îl conduce și care prevăd impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal. Potrivit informațiilor Profit.ro, Teodorovici ar fi vrut să introducă toate aceste proiecte în ședința Guvernului din săptămâna precedentă depunerii, dar premierul Dăncilă a refuzat pe motiv că proiectele nu aveau avizele necesare.

Profit.ro a prezentat anterior toate aceste măsuri, multe dintre ele fiind deja puse în consultare publică de către Ministerul Finanțelor Publice. Cum în ședința Executivului care a precedat demisia miniștrilor ALDE nu au fost discutate și adoptate, Guvernul a trebuit să aștepte ca președintele Iohannis să desemneze miniștri interimari, în locul celor de la ALDE, pentru a se putea reuni în ședință.

Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse CITEȘTE ȘI Noi măsuri fiscale: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF - restrânse

Între timp, Guvernul a reușit să treacă de aceste impedimente și să aprobe în ședințe proiecte de ordonanțe, însă ministrul Finanțelor nu a revenit cu proiectele în Executiv. Motivele sunt diverse. În cazul unor proiecte, alte ministere care ar trebui să avizeze, inclusiv Ministerul Justiției, refuză să dea sau acordă foarte greu avizele necesare, considerând că nu se justifică urgența măsurilor, în timp ce alte proiecte nu ar avea suficientă susținere politică.

În cazul impozitării pensiilor speciale, de exemplu, trimiterea în Parlament reduce probabilitatea ca măsura să fie adoptată, dar degrevează într-o bună măsură Guvernul de responsabilitate neadoptării. Cei mai mulți români, cu excepția beneficiarilor, sunt împotriva pensiilor speciale, foarte mari și acordate fără să fie bazate pe contributivitate, însă subiectul a fost speculat până acum de politicieni în interes electoral.

Săptămâna aceasta, premierul Viorica Dăncilă a ținut să salute public decizia ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, de a iniția în Parlament, ca senator, proiectul de lege pentru impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, după ce anterior a refuzat ca aceste act normativ, alături de altele, să intre în Guvern spre adoptare. În Parlament, proiectele ministrului Teodorovici sunt avizate la doar o săptămână de la depunere, fapt excepțional pentru Legislativ.

Proiectul de lege este disponibil aici, iar expunerea de motive aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
autoritatea vamala romana
anaf
ministerul finantelor
eugen teodorovici