Finanțele susțin reorganizarea Vămii într-o structură separată de ANAF, proiect inițiat de fostul ministru Teodorovici în Parlament

Finanțele susțin reorganizarea Vămii într-o structură separată de ANAF, proiect inițiat de fostul ministru Teodorovici în Parlament
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 sep 2020

Ministerul Finanțelor, condus acum de Florin Cîțu, susține un proiect de lege inițiat în Parlament de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, care prevede separarea Vămii de ANAF și înființarea ei ca structură în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele de Autoritatea Vamală Română. Proiectul, deși apreciat de specialiști din Vamă, a avut constant o altă miză pentru politicieni, întrucât cine este la putere la momentul reorganizării Vămii ca nouă structură, își va pune oamenii în funcții, în principal în posturile de conducere.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțele au transmis referitor la proiectul de lege un punct de vedere Guvernului, punct de vedere care a și fost aprobat. Proiectul de lege aflat în Parlament prevede înființarea Autorității Vamale Române, ca organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Observațiile Ministerului Finanțelor la proiectul de lege pentru înființarea Autorității Vamale Române reprezintă clarificări, stabilirea statutului echipelor canine de control, precum și un punct de vedere negativ la prevederea care ar da dreptul mașinilor Vămii să folosească semnale de avertizare cu lumină albastră.

Guvernul a împrumutat 236 de milioane de lei pe 10 ani CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 236 de milioane de lei pe 10 ani

Punctul de vedere este consultativ, iar observațiile sunt destinate în special comisiilor parlamentare, care pot ține sau nu cont de ele, însă reprezintă un semnal pentru poziția partidului de guvernare, PNL, asupra proiectului.

Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013.

Proiectul a fost reluat de Teodorovici la începutul anului trecut, după ce și guvernarea tehnocrată din 2016 a avut o inițiativă similară.

"Este lăudabil să constat că ideile Guvernului tehnocrat de a reînființa Autoritatea Națională Vamală sunt continuate de ministrul Teodorovici. România are nevoie de o autoritate vamală puternică și modernă, ținând cont că gestionează cea mai lungă frontieră terestră noncomunitară din UE. Sper ca reorganizarea să fie făcută pe baze corecte, pe meritocrație, și să fie evitat clientelismul politic", declara, la momentul respectiv, pentru Profit.ro fostul șef al Vămii Dorel Fronea.

Sentul a adoptat în octombrie 2019 separarea Direcției Generale a Vămilor de ANAF într-o structură nouă, Autoritatea Vamală Română, care să se afle în subordinea directă a Ministerului Finanțelor. Proiectul de lege a fost depus la mijlocul lunii septembrie de către senatorul PSD Eugen Teodorovici, la momentul respectiv și ministru al Finanțelor. Măsura fusese pregătită în iulie ca proiect de ordonanță de către Ministerul Finanțelor.

În prezent, proiectul se află la comisiile Camerei Deputaților.

În timp ce Finanțele și Guvernul susțin proiectul de înființare a Vămii, s-au exprimat împotriva unor inițiative din sfera fiscală ale deputatului Claudiu Năsui:

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
vama
angajati
proiect de lege
punct de vedere