Depunerea declarației unice de venit, misiune imposibilă cu câteva zile înainte de termenul limită. Erori și blocaje în lanț în sistemul informatic al ANAF

Depunerea declarației unice de venit, misiune imposibilă cu câteva zile înainte de termenul limită. Erori și blocaje în lanț în sistemul informatic al ANAF
Oana Osman
Oana Osman
scris 26 iul 2018

Românii care au încercat în ultimele zile să-și depună online declarațiile unice de venit au descoperit că demersul este pentru mulți imposibil, din cauza erorilor și blocajelor din sistemul informatic al ANAF. Noul termen limită, prelungit tot din cauza problemelor informatice de la 16 iulie, cât fusese inițial, expiră săptămâna viitoare, marți 31 iulie. Până în prezent, din cei 1 milion de contribuabili care ar trebui să depună declarația, doar 190.000 au reușit să o facă online, potrivit ANAF, numărul total, incluzându-i și pe cei care au depus la ghișeele Fiscului, ridicându-se la doar 600.000.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Erorile date de sistem, unele desprinse parcă din cărțile lui Kafka, îi fac pe mulți, după câteva ore de eșecuri repetate, să abandoneze încercările de depunere online. Metodă la care ANAF i-a încurajat prin mai multe mesaje să apeleze, pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale „din confortul propriei locuințe” și pentru a beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit.

Blocajele pot apărea în diferite etape. În unele cazuri, sistemul acceptă introducerea userului, a parolei, apoi cere codul de siguranță. Reușește să transmită acest cod de siguranță (valabil 300 de secunde) pe mailul cu care contribuabilul s-a înregistrat în spațiul privat virtual (SPV), dar contribuabilul constată că nu-l poate folosi. Introducerea lui, generează un mesaj automat de eroare și sistemul cere o nouă logare.

Depunerea declarației unice de venit, misiune imposibilă cu câteva zile înainte de termenul limită. Erori și blocaje în lanț în sistemul informatic al ANAF

Pe mail vin noi coduri de siguranță, chiar mai multe, diferite, concomitent, însă introducerea lor este respinsă de fiecare dată cu același mesaj de eroare și se cere deschiderea unei noi sesiuni.

Depunerea declarației unice de venit, misiune imposibilă cu câteva zile înainte de termenul limită. Erori și blocaje în lanț în sistemul informatic al ANAF

Pentru alți contribuabili, care au reușit să treacă de momentul dificil al logării, erori absurde apar la completarea anumitor câmpuri din formularul pdf editabil al declarației. Completarea codului numeric personal poate atrage situații hilare. Contribuabilul, convins că a făcut totul ca la carte, așteaptă confirmarea că depunerea declarației a fost făcută cu succes, dar primește pe mail un mesaj în care este informat că în câmpul dedicat codului numeric personal numerele nu au ce căuta, ci trebuie să scrie de 13 ori litera Y. Nu înțelege motivul, dar reintră și ia de la capăt cuminte tot procesul de logare.

Depunerea declarației unice de venit, misiune imposibilă cu câteva zile înainte de termenul limită. Erori și blocaje în lanț în sistemul informatic al ANAF

Ajunge iar la câmpul dedicat codului numeric personal și încearcă să scrie cele 13 litere Y, conform instrucțiunilor. Din nou surpriză! Setările formularului pdf editabil nu acceptă introducerea de caractere litere, ci doar cifre, lucru firesc în condițiile în care CNP are o formulă numerică. Cifre pentru care, însă, va primi din nou mesaj de neacceptare pe email, cu invitație de a scrie în loc 13 litere Y, luând desigur din nou de la capăt întregul proces de depunere a declarației unice.

Declarația Unică poate fi depusă online prin accesarea https://declunica.anaf.ro/, o aplicație informatică dedicată, lansată de ANAF, care ar fi trebuit să funcționeze și în cazul în care site-ul ANAF ar întâmpina din nou probleme, ca în trecut. Nouă aplicație poate fi utilizată doar cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual.

Persistența problemelor din sistemul informatic al ANAF, care au determinat deja o amânare a termenului de depunere a declarațiilor unice, ridică întrebarea dacă introducerea unui mecanism permanent de extindere similar cu cele pe care le aplică alte state ar fi o măsură utilă pentru persoanele fizice și pentru administrație, arăta recent, într-o opinie trimisă Profit.ro, Radu Derscariu, director în cadrul Deloitte România.

Prelungirea perioadei pentru depunerea formularului cu două săptămâni, până pe 31 iulie, a fost necesară în condițiile în care contribuabilii persoane fizice se află pentru prima dată în situația de a declara simultan atât obligațiile fiscale pentru anul anterior, cât și pentru cel în curs, cerințele legale nefiind ușor de asimilat. Aceste dificultăți sunt dublate de cele generate de procedura de depunere online și de sincopele în funcționarea sistemului informatic al administrației fiscale, spunea Descariu.

O altă noutate a declarației unice o reprezintă trecerea la sistemul de autoimpunere ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale nu vor mai emite decizii de impunere pentru veniturile realizate în anul 2018.

Tocmai pentru a stimula contribuabilii să depună din timp și online formularul și să plătească cât mai repede debitele, autoritățile au introdus un sistem de bonificații. Stimulentele sunt prevăzute pentru obligațiile care se declară și/sau se plătesc în 2018, urmând ca pentru anii următori să fie regândite. Totodată de anul viitor depunerea online va deveni obligatorie.

Date fiind problemele de notorietate ale sistemelor IT ale administrației fiscale care necesită investiții reale, precum și numărul mare de contribuabili care au obligația depunerii, va rămâne riscul aglomerării pe perioade scurte, de câteva zile, înainte de expirarea termenului și, implicit, al sancționării prin amendă sau calcularea de dobânzi de întârziere pentru cei care nu reușesc să se conformeze, mai arată Descariu. Potrivit afirmațiilor sale, alte state, de exemplu Ungaria, Cehia sau Slovacia, au temporizat depunerea declarațiilor, dând posibilitatea ca termenele limită să fie prelungite în anumite condiții (Ungaria: termen 20 mai, cu prleungire până la 20 noiembrie în anumite cazuri, Cehia: termen 1 aprilie, prelungire până la 1 iulie dacă declarația este certificată de un consultant fiscal, Slovacia: 31 martie cu prelungire de 3 luni în anumite cazuri). Astfel, spune acesta, s-ar putea opta pentru un termen standard pentru a cărui respectare să ofere bonificații și un altul fără acordarea de stimulente, dar care să lase mai mult timp de conformare contribuabililor și să degreveze administrația de un volum mare de declarații într-o perioada scurtă.

Termenele de depunere a declarației unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017:
• 31 iulie 2018: termen de depunere a declarației pentru veniturile realizate în 2017 și pentru cele estimate a fi realizate în 2018 (pentru depunere online se acordă bonificație de 5% din impozitul pe venit);
• 15 decembrie: plata obligațiilor aferente anului 2018, cu acordarea unei bonificații de 5% din impozitul pe venit și 5% din contribuțiile sociale pentru plata anticipată; sau
• 31 martie: plata obligațiilor aferente anului 2018 fără bonificație.

Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarete următoarele tipuri de venit realizat:
• venituri/pierderi din activități independente
• venituri din drepturi de proprietate intelectuală
• venituri din cedarea folosinței bunurilor
• venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real
• venituri din transferul titlurilor de valoare
• venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 lei. Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”, aceasta fiind o premieră: prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani.

În ce privește termenule de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România, amintește că:
• Impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declarației Unice)
• CASS în cuantum de maxim 2.280 lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul dorește să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.
• Un aspect important de reținut este acela că, pentru veniturile realizate în anul 2017, Declarația Unică mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spațiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obțină un certificat digital). De asemenea, în eventualitatea în care contribuabilul decide să înregistreze Declarația Unică pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil să beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018. Regulile și termenele de depunere a Declarației Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratie unica
anaf
erori
impozit pe venit