DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități

DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități
scris 29 mai 2018

Senatorii au aprobat marți un proiect de lege prin care achitarea prejudiciului duce la anularea urmăririi penale și a condamnărilor cu închisoarea pentru evaziune fiscală. Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru activități economice incompatibile cu funcția de deputat.

Proiectul propune, după cum Profit.ro a relatat în premieră, ca în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, care atrag condamnări la închisoare între 2 și 15 ani, cu posibilitatea majorării, să fie clasat dosarul de urmărire penală sau închisoarea cu executare să fie transformată în condamnare cu suspendare, dacă persoana urmărită penal sau condamnatul achită ori se angajează să acopere integral prejudiciul constatat. 

Senatorii din comisiile de specialitate au majorat însă suma de achitat cu 50% din prejudiciul constatat, plus dobânzi și penalități aferente.

De asemenea, persoanele care comit astfel de infracțiuni vor putea beneficia o singură dată de clemența justiției, au mai stabilit senatorii, care se pregătesc ca săptămâna viitoare să și voteze proiectul de lege.

Antifrauda a verificat casele de marcat la 5.650 de firme. Controalele continuă și în perioada următoare CITEȘTE ȘI Antifrauda a verificat casele de marcat la 5.650 de firme. Controalele continuă și în perioada următoare

Ce prevedea inițial proiectul

În prezent, potrivit, art. 8 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. Conform aceluiași articol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 15 ani și interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârșirii faptei menționate anterior.

Dacă prin faptele menționate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

Totodată, potrivit art. 9 din lege, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.

Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată CITEȘTE ȘI Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată

Toate aceste infracțiuni sunt avute în vedere de deputații PSD, care susțin proiectul în scopul anulării pedepselor aferente sau transformării lor în condamnări cu suspendare.

Legislația actuală prevede dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, pedeapa va fi redusă la jumătate. Proiectul PSD prevedea însă inițial modificarea legii astfel încât, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune clasarea cauzei

Totodată, dacă până la terminarea cercetării judecătorești inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune sancțiunea amenzii penale sau efectuarea muncii în folosul comunității pe o perioadă de 6 luni, prevede proiectul.

DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități

De asemenea, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de 1 an, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 1 an de închisoare cu suspendare. Dacă însă inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de 3 ani, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 3 ani de închisoare cu suspendare.

În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare, mai prevede proiectul.

Dragnea anunță modificarea legislației în privința evaziunii fiscale: Sunt mulți oameni de afaceri care vor să plece din România de frică CITEȘTE ȘI Dragnea anunță modificarea legislației în privința evaziunii fiscale: Sunt mulți oameni de afaceri care vor să plece din România de frică

Ce modificări au fost aduse proiectului 

În cazul tuturor acestor prevederi, senatorii au stabilit că pentru a scăpa de urmărirea penală sau de închisoarea cu executare, persoanele acuzate de evaziune fiscală vor trebui să achite nu doar prejudiciul, ci suma majorată cu 50% din baza de calcul a prejudiciului produs, la care se adaugă penalitățile și dobânzile. 

De asemenea, senatorii au stabilit că, pentru astfel de cazuri, acuzații vor putea beneficia o singură dată de anularea urmăririi penale sau închisorii cu executare.   

Din proiect a mai fost eliminată totodată posibilitatea unei sancțiuni prin efectuarea muncii în folosul comunității pe o perioadă de 6 luni, menținându-se doar amenda penală.

DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități

DOCUMENT Anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală, aprobată de senatori. Evazioniștii pot scăpa de condamnări de peste 15 ani dacă achită prejudiciul majorat cu 50% plus dobânzi și penalități

Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA, dar și administratorii și acționarii datornicilor CITEȘTE ȘI Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA, dar și administratorii și acționarii datornicilor

Profit.ro a relatat că deputatul PSD Cătălin Rădulescu a ieșit din acționariatul firmei de construcții Concordia Con. Strade, după ce a fost acuzat de procurorii DNA pentru incompatibilitate cu funcția de parlamentar, lăsând afacerea pe mâna fratelui și a surorii sale, care vor administra firma cu un număr egal de părți sociale.

Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată în aprilie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-ar fi ocupat și de administrarea și controlul societății comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcția de deputat.

Procurorii l-au mai acuzat pe deputatul PSD că, la 27 august 2013, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Pitești, i-ar fi promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcționarul ar fi trebuit să semneze procesul verbal de recepție, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate, conform news.ro.

La finele anului trecut, deputatul a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Proiectul de lege va fi transmis acum spre dezbatere Canerei Deputaților, care va decide asupra acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
eveziune
fiscal
inchisoare
anulare
executare
suspendare
urmarire
penal
condamnare
proiect
lege
parlament