DOCUMENT Finanțele au pregătit ordinul pentru aplicarea amnistiei datoriilor la sănătate. Cei care au plătit sume ce fac acum obiectul amnistiei vor primi banii înapoi, însă doar la cerere

DOCUMENT Finanțele au pregătit ordinul pentru aplicarea amnistiei datoriilor la sănătate. Cei care au plătit sume ce fac acum obiectul amnistiei vor primi banii înapoi, însă doar la cerere
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 aug 2019

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordin pentru aprobarea procedurilor de anulare a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora, anulate prin Ordonanță de Urgență a Guvernului în luna mai. Foarte important, proiectul prevede că cei care au plătit deja sume care intră sub incidența amnistiei adoptate de Guvern pot depune o cerere pentru a-și primi banii înapoi. În perioada vizată de OUG s-a ajuns la situații ridicole în care persoanele cu venituri de 20 de lei datorau contribuții la CASS calculate la nivelul unui întreg salariu minim brut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală CITEȘTE ȘI Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală

Proiectul de ordin de ministru va fi adoptat, probabil, la începutul lunii septembrie.

"În cazul în care obligațiile fiscale prevăzute la pct. 2. și 3, care au fost anulate potrivit prezentei proceduri, au fost stinse total sau parțial, persoanele fizice pot solicita restituirea acestora, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent, prevederile art. 168 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, fiind aplicabile în mod corespunzător. Modelul cererii de restituire este prevăzut în Ordinul președintelui ANAF nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, precum și pentru modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 3454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice, cu modificările și completările ulterioare", prevede documentul.

Proiectul de ordin de ministru poate fi citit aici

Ce prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului

Guvernul a aprobat în luna mai o amnistie a sumelor datoreate la CASS de către persoanele care în perioada iulie 2015 - decembrie 2017 au obținut venituri sub salariul minim brut, dar, potrivit, legislației în vigoare la momentul respectiv, datorau contribuții.

Valul de controale anunțat de ANAF: Cheia în care trebuie interpretate și cum le pregătim CITEȘTE ȘI Valul de controale anunțat de ANAF: Cheia în care trebuie interpretate și cum le pregătim

Contribuția de asigurări sociale de sănătate și obligațiile fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere, datorate de persoanele fizice pentru care baza de calcul a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, vor fi anulate, stabilește o ordonanță de urgență, din luna mai, a Guvernului.

Aceeași facilitate va fi valabilă și în cazul persoanelor fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară.

"Prevederile proiectului de act normativ nu se aplică persoanelor fizice pentru care organul fiscal a emis decizie de impunere ca urmare a opțiunii acestora pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în conformitate cu prevederile art. 180 din Legea nr. 227/2015, modificat prin dispozițiile Legii nr. 112/2016, respectiv fie  lunar, pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația, fie la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă organul fiscal să nu mai emită decizie de impunere", scrie în documentul care poate fi citit integral AICI.

Valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,97 miliarde lei, din care aproximativ 1 miliard de lei va fi anulat ca efect al amnistiei.

ANAF desfășoară o nouă campanie de informare, prin SPV, referitoare la utilizarea caselor de marcat electronice CITEȘTE ȘI ANAF desfășoară o nouă campanie de informare, prin SPV, referitoare la utilizarea caselor de marcat electronice

Anterior a fost anunțat că Ministerul Finanțelor va elabora un proiect legislativ pentru a scuti de la plata contribuției la sănătate persoanele care în perioada 2014-2017 au obținut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute. ANAF trimite de mai mult timp decizii de impunere pentru astfel de sume datorate de persoane fizice pentru venituri din perioada 2014-2017, inclusiv pentru venituri mici.

Surse apropiate situației au declarat, în a doua jumătate a lunii aprilie, că Ministerul Finanțelor va iniția în scurt timp un proiect de ordonanță de urgență care să anuleze sumele datorate la CASS de către persoane care în ultimii ani au obținut venituri mici, cum sunt de exemplu cele din dobânzi la depozite bancare, și au ajuns să datoreze, din acest motiv, contribuție la sănătate la nivelul unui salariu minim. ANAF a început deja să emită astfel de decizii pentru anii 2016, 2017 și 2018. O situație similară a a fost rezolvată tot prin amnistie în 2015. Totodată, termenul de 31 martie până la care persoanele care au primit decizii de impunere din anii din urmă le pot achita beneficiind de o bonificație, ar urma să fie extinsă cu aproximativ 120 de zile.

Această ștergere a sumelor acumulate ca datorii la CASS pentru sume mici este o măsură oportună, consideră consultantul fiscal Cornel Grama.

O persoană cu venituri din dobânzi de 20 de lei, care nu era asigurată în sistemul de sănătate, de exemplu ca salariat, datora statului contribuția la sănătate la nivelul salariului minim, deci mai mult comparativ cu venitul de 20 de lei.

"Așa spune Codul Fiscal, baza de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu minim. Prevederea este o prostie și din cauza asta s-a trezit lumea cu sume de plată pentru, de exemplu, venituri din dobânzi de 20-30 de lei", a declarat, contactat de Profit.ro, Cornel Grama.

Precedenta amnistie fiscală, care a rezolvat inclusiv o astfel de situație, a fost în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
amnistie
cass
anaf
venituri
decizii de impunere
contributii
datorii
restituire