DOCUMENT Modificările split TVA: Firmele cu întârzieri ies doar după 6 luni. Cele care optează - nu mai devreme de 1 an. Termen extins de virare a TVA, dispare executarea pentru alte datorii bugetare

DOCUMENT Modificările split TVA: Firmele cu întârzieri ies doar după 6 luni. Cele care optează - nu mai devreme de 1 an. Termen extins de virare a TVA, dispare executarea pentru alte datorii bugetare
scris 31 oct 2017

Firmele cu întârzieri la plata TVA care vor fi introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunțe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situația de a avea restanțe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieși din mecanism doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De asemenea, termenul în care TVA trebuie virată în contul specific este extins de la maximum 7 zile lucrătoare la 30 de zile lucrătoare.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Contul TVA nu mai poate fi executat silit pentru plata altor obligații bugetare restante.

Toate modificările pregătite pot fi văzute AICI.

EXCLUSIV Bruxelles-ul așteaptă România să-i ceară părerea despre plata defalcată a TVA. Comisarul Moscovici atenționează: Este mai bine să previi decât să tratezi! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bruxelles-ul așteaptă România să-i ceară părerea despre plata defalcată a TVA. Comisarul Moscovici atenționează: Este mai bine să previi decât să tratezi!

Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat luni seară un raport de admitere a legii de aprobare a ordonanței privind split TVA, acceptând noile amendamente venite de la Guvern, prin care măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvență sau care înregistrează întârzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

UPDATE ora 12.01 Modificările au fost avizate de plenul Senatului. Urmează în perioada următoare un vot din partea deputaților.

Introducerea noului sistem de plataă a TVA a fost susținută și votată de 54 de senatori ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, în timp ce 45 de senatori de la PNL, UDMR, USR și PMP au votat împotrivă.

Toți senatorii, inclusiv liderii PSD sau președintele comisiei de buget, Eugen Teodorovici, au arătat că sistemul va fi îmbuntățit în dezbaterea Camerei Deputaților.

Senatorii din opoziție, inclusiv cei ai UDMR, au criticat însă în termeni duri noul sistem propus de Guvern. 

Fostul președinte Traian Băsescu, actual senator PMP, a susținut că plata defalcată a TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe românesc și a arătat că Ministerul Finanțelor nu dispune de date care sî indice câte firme intră sub incoidența legii și câți din cei cu întrâzieri la plata TVA sunt în această situație ca urmare a decontării cu întârziere de către stat a TVA.

​Senatorul liberal Florin Cîțu a acuzat inconsecvența Guvernului, care spune acum că sistemul propus a combate evaziunea devine opțional. Pe de altă parte, Cîțu a arătat că măsura nu va recupera decât foarte puțin din marja de conformare voluntară pe care o urmărește Guvernul.

De asemenea, senatorii UDMR și USR au arătat că nu votează legea pentru că este dezastruoasă pentru firmele care se comportă corect și nu își atinge în niciun fel scopul anunțat de Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split