DOCUMENT Numărul muncitorilor străini veniți oficial în România din afara UE s-a dublat. Vietnamezii au sosit masiv în ultimii doi ani

DOCUMENT Numărul muncitorilor străini veniți oficial în România din afara UE s-a dublat. Vietnamezii au sosit masiv în ultimii doi ani
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 ian 2019

Dacă în 2017 numărul muncitorilor din afara UE pentru care autoritățile au emis avize de angajare se situa la aproape 5.000, anul trecut acest număr aproape s-a dublat, apropiindu-se de 10.000. De la aderarea României la Uniunea Europeană, țările din care România a importat, oficial, predominant forță de muncă au fost Turcia și China, dar în ultimii doi Vietnam este de departe statul care furnizează cei mai mulți muncitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
Cum interpretăm și aplicăm regulile de TVA? Cum rezolvăm dificultățile apărute în practică? CITEȘTE ȘI Cum interpretăm și aplicăm regulile de TVA? Cum rezolvăm dificultățile apărute în practică?

Profit.ro a relatat anterior că peste 6.500 de cetățeni străini, din afara Uniunii Europene, au primit avize de angajare în România în primele 9 luni ale anului 2018, majoritatea fiind recrutați în construcții, pentru meserii precum zidar pietrar, sudor, muncitor necalificat, fierar betonist sau dulgher. Totodată, în aceeași perioadă, tot strict pe baza datelor oficiale, peste 4.700 de cetățeni din Uniunea Europeană au desfășurat activități dependente pe teritoriul României.

O speță a fost prezentată recent de Profit.ro, cu muncitori aduși din Vietnam și care construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală, fiind relatat ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează.

Conform datelor analizate acum de Profit.ro, în primii 10 ani cu statut de țară membră a Uniunii Europene, România a importat muncitori în special din Turcia și China, respectiv între 400-600 de muncitori anual, în condițiile unui contingent anual cuprins între 1.400 și 2.900 de muncitori străini. 

O excepție notabilă au făcut-o însă anii 2008 și 2009, care au premers crizei economice și financiare.

Atunci, România a emis 14.884 de avize de angajare în 2008, din care 4.832 pentru muncitori din Turcia, 4.683 pentru muncitori din China, respectiv 1.202 pentru muncitori din Republica Moldova. Aproape 10.000 din aceste avize emise în 2008 au fost acordate pentru muncitori permanenți.

În 2009, numărul muncitorilor străini recrutați a fost de 4.800, din care 1.405 din Turcia, iar 1.395 din China.  

EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează

Ultimii doi ani au marcat revenirea la cifrele de dinaintea crizei economice în ce privește muncitorii străini prezenți pe piața muncii locale.

Astfel, în 2017 au fost emise avize de angajare pentru 4.923 de muncitori din afara spațiului UE, din care 3.854 pentru muncitori permanenți.

Anul trecut, cifra aproape că s-a dublat ajungând la 9.442 de avize de angajare pentru străini, din care 6.423 pentru muncitori străini.

În ce privește țara de proveniență a muncitorilor străini, Turcia și China au fost depășite covârșitor de Vietnam, care a furnizat 1.414 muncitori în 2017, respectiv 3.202 de muncitori în 2018.

Anul trecut, și numărul muncitorilor turci a crescut semnificativ, la 1.200, în timp ce alți 768 de muncitori au fost aduși din Nepal.

DOCUMENT Numărul muncitorilor străini veniți oficial în România din afara UE s-a dublat. Vietnamezii au sosit masiv în ultimii doi ani
Importul forței de muncă în România – modificări legislative recente care sprijină procesul de angajare a străinilor CITEȘTE ȘI Importul forței de muncă în România – modificări legislative recente care sprijină procesul de angajare a străinilor

Pe fondul lipsei de lucrători români, care pleacă să lucreze în alte state europene, antreprenorii sunt obligați să recruteze personal inclusiv din țări asiatice, precum Vietnam, China, Sri Lanka sau Filipine.

Pentru a reduce deficitul forței de muncă și a aduce și menține muncitorii străini pe piața internă, autoritățile au făcut deja primul pas și au decis, conform datelor analizate de Profit.ro, eliminarea obligației angajatorilor de a le acorda străinilor care cer prelungirea dreptului de ședere temporară în România cel puțin salariul mediu brut pe economie. Angajatorii vor avea obligația asigurării pentru aceștia doar a salariului minim și vor plăti, totodată, taxe reduse la angajarea altora.

Lipsa forței de muncă a determinat autoritățile române să crească din nou, ca și în 2017, numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați pe piața locală chiar în acest an. Astfel, pentru 2018, Guvernul a decis dublarea numărului maxim de angajări, respectiv o limită de 8.000 lucrători permanenți și de 4.000 lucrători detașați.

Pentru anul acesta, Guvernul pregătește aprobarea unui contingent de 13.500 lucrători nou - admiși pe piața forței de muncă din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
straini
angajare
avize
dublare
2018
2019
numar
vietnam