DOCUMENT România nu a cerut Comisiei Europene derogare pentru introducerea plății defalcate a TVA

DOCUMENT România nu a cerut Comisiei Europene derogare pentru introducerea plății defalcate a TVA
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 oct 2017

Plata defalcată a TVA a fost introdusă de Guvern fără ca acesta să fi solicitat Comisiei Europene derogare de la Directiva UE referitoare la TVA. Mecanismul de plată defalcată a intrat în vigoare cu aplicare opțională de la 1 octombrie, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să devină obligatoriu. Consultanții fiscali au avertizat din septembrie că statul nu a consultat Comisia și au atras atenția că România riscă o procedură de infringement pe această temă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"România nu a primit derogare pentru TVA-Split, Guvernul nici măcar nu a cerut-o. Asta în condițiile în care măsura este deja în vigoare (...) Am decis să-i scriu comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate (DG TAXUD) în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, așa cum au primit Italia și Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai blânde ale acestui sistem decât ceea ce ne pregătește PSD în România", afirmă parlamentarul USR Claudiu Năsui, membru al comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Parlamentarul a publicat răspunsul primit de la comisarul european.

DOCUMENT România nu a cerut Comisiei Europene derogare pentru introducerea plății defalcate a TVA

Consultanții fiscali au atras anterior atenția asupra riscului ca România să fie vizată de o procedură de infringement a Comisiei Europene pe această temă.

România ar putea fi subiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, în condițiile în care Guvernul nu a consultat autoritățile europene cu privire la implementarea split TVA, a declarat, la o conferință din luna septembrie, Daniel Anghel, lider CEE Taxe și impozite indirecte PwC.

Sondaj PwC: 72% dintre companii declară că au nevoie de cel puțin 6 luni pentru implementarea plății defalcate a TVA CITEȘTE ȘI Sondaj PwC: 72% dintre companii declară că au nevoie de cel puțin 6 luni pentru implementarea plății defalcate a TVA

“Ar trebui o derogare de la Directiva de TVA. Nu există niciun stat care să aplice split TVA precum noi”, a afirmat Daniel Anghel.

Italia, țară care aplică plata defalcată a TVA pentru prestările și livrările de servicii livrate către autoritățile de stat, a obținut o derogare de la Comisia Europeană în 2015. Polonia va introduce un sistem opțional, automat,pe partea de business to business, pentru care Comisia a considerat că nu are nevoie de derogare.

El adaugă că este posibil ca România să fie obligată să abroge ordonanța dacă va fi stabilit că încalcă legile europene, iar factura implementării o vor plăti tot contribuabilii.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split tva
comisia europeana
infringement
derogare