Dragnea anunță un "WIN-WIN SITUATION” pentru primari în proiectul de buget. "De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul!"

Dragnea anunță un "WIN-WIN SITUATION” pentru primari în proiectul de buget. "De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul!"
scris 30 ian 2019

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunță un "WIN-WIN SITUATION” pentru autorități locale, într-un context în care primarii protestează încercând să își securizeze mai mulți bani în proiectul de buget pe acest an, arătând că aceștia vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. 

"«WIN-WIN SITUATION» PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate", este mesajul lui Dragnea.

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România, s-au întâlnit, marți, cu reprezentanții Guvernului pentru a discuta despre alocările bugetare din anul 2019. După mai bine de două ore de discuții, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-au făcut două propuneri, refuzând să le detaieze și a anunțat că mâine va fi prezentată varianta finală. La rândul lor, primarii au precizat că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizați de cetățenii din orașele lor să rămână în comunități. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunțat că, miercuri, la ora 12.00, dacă nu va fi primit răspunsul scontat, primarii vor protesta în fața Guvernului.

Ei afirmau că au aflat, din surse neoficiale, cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al județului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor - față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - față de procentul de 20 % solicitat.

”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

Documentul este semnat de Robert Negoiță, în numele Comitetului Director.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante
primari
buget