Eurodeputații au votat la Strasbourg în favoarea reformei drepturilor de autor. Obligații pentru Google, Microsoft, YouTube

Eurodeputații au votat la Strasbourg în favoarea reformei drepturilor de autor. Obligații pentru Google, Microsoft, YouTube
scris 12 sep 2018

Eurodeputații au votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artiști și editori de presă, pe de o parte, și ginganții online, pe de altă parte, notează AFP.

Reuniți în ședință plenară la Strasbourg, eurodeputații au aprobat o nouă versiune a textului respins pe 5 iulie, care crează în special un nou "drept conex" pentru editorii de presă, scrie News.ro.

Acest vot deschide calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentat de 28 de state membre, care au ajuns deja la un compromis pe 25 mai) și Comisia europeană, pentru a conveni asupra unui text definitiv.

Finanțele explică ce trebuie făcut în cazul avansului pentru a permite o eventuală stornare a TVA CITEȘTE ȘI Finanțele explică ce trebuie făcut în cazul avansului pentru a permite o eventuală stornare a TVA

Potrivit Reuters, 438 de voturi au fost în favoarea proiectului, în timp ce 226 de voturi au fost "împotrivă", cu 39 de "abțineri". Următorul pas îl reprezintă negocierile cu Comisia europeană și cele 28 de state UE pentru a ajunge la un numitor comun înainte de modificarea legilor privind drepturile de autor.

Dezbaterea s-a centrat în jurul a două articole, unul care ar putea obliga Google, Microsoft și alți giganți online să-i plătească pe editori pentru afișarea de fragmente de conținut (taxă pe link). Celălalt articol se referă la filtrarea obligatorie a încărcării, care ar obliga platforme online cum ar fi YouTube, GitHub și Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor sau să ceară licențe pentru a afișa conținut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi de autor
online
presa