Europenii cer mai multe reglementări din partea UE privind giganții din tehnologie

Europenii cer mai multe reglementări din partea UE privind giganții din tehnologie
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2019

Cu două luni înainte de alegerile europene, cetățenii europeni doresc o reglementare mai riguroasă a giganților din tehnologie precum Google și Facebook. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au renunțat la planurile privind introducerea unei taxe comune în sectorul digital, din cauza opoziției mai multor state membre.

Dezbaterea asupra giganților din tehnologie se intensifică în jurul noțiunilor de fake news, a dominanței pe piață - directiva privind drepturile de autor care reglementează distribuția conținutului pe platformele mari face parte din aceasta - precum și impozitul pe venit planificat la nivel național și european.

74% dintre europeni cred că atunci când companiile gigant din tehnologie vorbesc despre un subiect, fac acest lucru pentru a-și proteja propriile interese economice, mai degrabă decât interesul public, arată datele unui studiu Harris Interactive. În cadrul studiului, au fost chestionate 6.600 de persoane din Franța, Germania, Polonia, Spania, Italia, Republica Cehă, Grecia și România.

Dragnea acuză inspectorii ANAF că nu respectă Legea prevenirii: Dacă o firmă greșește, trebuie ajutată. Mii de firme românești au fost închise. Ați văzut vreo firmă străină închisă? CITEȘTE ȘI Dragnea acuză inspectorii ANAF că nu respectă Legea prevenirii: Dacă o firmă greșește, trebuie ajutată. Mii de firme românești au fost închise. Ați văzut vreo firmă străină închisă?

Utilizarea infrastructurii lor masive de comunicații pentru propria agendă comercială și politică, și milioanele de dolari pe care îi cheltuiesc pentru a-și apăra pozițiile, pare să fi condus europenii să considere că marii jucători din tehnologie nu sunt nici neutri, nici altruiști.

Rezultatele sondajului arată că europenii se preocupă ca autorii de conținut să fie plătiți corect de platformele online mari. Cu o săptămână înainte de votul referitor la Directiva UE privind drepturile de autor, aceștia trimit un mesaj puternic membrilor din Parlamentul European, care vor decide în curând soarta unei directive privind drepturile de autor, pe care giganții din tehnologie încearcă vehement să o blocheze.

Acest lucru subliniază sentimentul că platformele mari preiau aproape întreaga valoare de pe piață. Este corect ca această valoare să fie împărtășită cu milioanele de creatori de conținut europeni a căror activitate este distribuită online, generând profituri pentru platformele mari.

Un vot asupra textului final al directivei europene privind drepturile de autor va avea loc în cursul sesiunii plenare din 25-28 martie a Parlamentului European. Directiva privind drepturile de autor s-a îmbunătățit în decursul procesului legislativ de aproape trei ani, cu câteva compromisuri și garanții integrate pentru cetățenii UE.

Textul vizează reechilibrarea relațiilor economice dintre platformele puternice precum YouTube, Facebook și Google News, pe de o parte, și pe de altă parte, artiștii, editorii de presă și alți creatori al căror conținut fac ca aceste platforme să aibă succes. Directiva privind drepturile de autor oferă de asemenea, certitudine juridică pentru comunitatea creatoare și pentru întregul sector cultural, prin asigurarea unui acces mai larg la materiale educaționale, procesarea de texte și date, și garanții contractuale mai bune pentru o remunerare echitabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
reglementari
google
facebook