EXCLUSIV ANAF a colectat sub program și în noiembrie, dar cu numai 723 milioane lei. Pentru tot anul ar putea fi cu circa 19 miliarde lei sub planul de 404 miliarde lei

EXCLUSIV ANAF a colectat sub program și în noiembrie, dar cu numai 723 milioane lei. Pentru tot anul ar putea fi cu circa 19 miliarde lei sub planul de 404 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 dec 2023

ANAF a colectat, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, 30,43 miliarde lei în luna noiembrie, cu 723 milioane de lei sub programul de încasări, de 31,15 miliade de lei. Deși a rămas în urmă și în noiembrie, trebuie evidențiat că s-a redus semnificativ decalajul lunar față de plan, un aspect pozitiv pentru buget, având în vedere că ultimele două luni din an sunt cruciale pentru încadrarea chiar și în ținta de deficit bugetar, majorată de la 4,4% la 5,5%. Informațiile privind colectarea ANAF sunt bazate pe date operative, astfel că pot surveni unele mici modificări. Pentru primele 11 luni, ANAF este în urmă cu 18,32 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La DGAMC, unde directorul a fost recent mutat prin detalșare, a fost colectată suma de 14,36 miliarde lei în noiembrie, reprezentând 47,2% din totalul la nivelul întregului ANAF, în timp ce planul s-a situat la 15 miliarde lei, 48,2% din planul totalul pe ANAF de 31,15 miliarde de lei. Rezultatul obținut în noiembrie este însă în linie cu cel de anul trecut, când DGAMC a avut o pondere de 47% (175,2 miliarde de lei) din totalul (372,55 miliarde lei) consemnat la nivelul ANAF. O parte mai mare din responsabilitatea veniturilor din acest an a fost pusă de șefii ANAF în seama DGAMC, în timp ce o serie de venituri pe care direcția le-a strâns pentru stat au consemnat anul acesta un recul major, cum sunt cele din energie, motivat de scăderea prețurilor.

Dacă, la final de octombrie, ANAF era sub plan cu 17,6 miliarde lei pentru primele zece luni (o medie lunară de 1,76 miliarde lei), cele 723 milioane de lei pe care nu le-a realizat în noiembrie urcă totalul la 18,32 miliarde de lei, cu perspectiva ca pentru tot anul să ajungă la circa 19 miliarde de lei. ANAF are un plan de colectare de 404,4 miliarde lei pentru întreg anul 2023.

ULTIMA ORĂ Plecare de la Ministerul Finanțelor - secretarul de stat Alin Chitu și-a dat demisia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plecare de la Ministerul Finanțelor - secretarul de stat Alin Chitu și-a dat demisia

De asemenea, în noiembrie, Autoritatea Vamală Română a avut un plan de 1,8 miliarde de lei și a înregistrat venituri de 1,44 miliarde de lei.

Profit.ro a scris și în octombrie despre suma record colectată de către Fisc, 39,62 miliarde lei, cu 1,26 miliarde de lei sub planul de 40,88 miliarde lei pentru luna respectivă. Luna octombrie, similar cu luna iulie, este o lună în care ANAF are programate încasări record, inclusiv ca urmare a plăților aferente trimestrului încheiat în luna anterioară.

România are o situație bugetară complicată în acest an, fără perspectiva ca finanțele publice să se stabilizeze în anii următori. În timp ce pe masa autorităților sunt proiecte importante, cu impact bugetar major, precum Legea pensiilor sau Legea salarizării în sectorul public, Guvernul a fost nevoit să revizuiască, în acord cu Comisia Europeană, țintele de deficit pentru 2023 și 2024.

Astfel, pentru 2023, ținta de deficit de 4,4% a fost înlocuită cu 5,5-5,7%. Pentru anul următor, an cu patru runde de alegeri, incertitudinea este ridicată.

DOCUMENT Fiscul britanic închide AIK Energy, fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie. Procese de insolvență și în România CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul britanic închide AIK Energy, fosta vedetă a pieței românești de gaze și energie. Procese de insolvență și în România

În situația în care România, singurul stat UE aflat în procedură de deficit excesiv, ar intra în conflict cu Comisia Europeană pe tema deficitului, apare un risc major pentru pierderea de fonduri din PNRR, dar și pentru suspendarea unor sume importante din fondurile de coeziune (fonduri UE din bugetul multianual).

Programul lunar de încasări venituri al ANAF, obținut de Profit.ro

(programul a fost prezentat și în articole anterioare)

EXCLUSIV ANAF a colectat sub program și în noiembrie, dar cu numai 723 milioane lei. Pentru tot anul ar putea fi cu circa 19 miliarde lei sub planul de 404 miliarde lei

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
colectare
program
venituri colectate
buget