EXCLUSIV Declarații fiscale - Termenul de depunere a declarațiilor fiscale, 25 martie, nu va fi amânat

EXCLUSIV Declarații fiscale - Termenul de depunere a declarațiilor fiscale, 25 martie, nu va fi amânat
scris 19 mar 2020

Termenul de depunere a declarațiilor fiscale nu va fi amânat, astfel că firmele care au obligația să transmită informațiile către ANAF trebuie să o facă în termenul legal, până la 25 martie, a declarat pentru Profit.ro un reprezentant al Ministerului Finanțelor. La începutul săptămânii, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ANAF au anunțat că termenul de depunere a declarațiilor fiscale se amână de la 25 martie la 25 aprilie, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză

Propunerea de amânare a termenului de depunere a fost inclusă într-un proiect cu mai multe măsuri discutat miercuri seara de către Guvern, dar a fost exclusă din forma finală, întrucât s-a considerat că depunerea declarațiilor se poate face electronic.

Amânarea termenului nu se mai regăsește în forma finală, a afirmat sursa citată.

SARTO bespoke: un nou furnizor de măști de protecție în România CITEȘTE ȘI SARTO bespoke: un nou furnizor de măști de protecție în România

Potrivit unor surse guvernamentale, executivul a decis să nu amâne termenul de depunere pentru declarații, deși a existat această intenție, deoarece declarațiile fiscale vor fi necesare în momentul în care Ministerul Economiei va face verificările necesare pentru a acorda firmelor certificatul de situație de urgență. Certificatul ar urma să fie acordat în trermen de circa două zile, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a reprezentanților firmei, iar Guvernul a considerat că este nevoie ca declarațiile fiscale să fie depuse la termen pentru ca Ministerul Economiei să poată face, ulterior acordării certificatului, o serie de verificări la ANAF.

Totodată, astfel de verificări la ANAF sunt necesare și băncilor care acordă credite firmelor.

"Am sunat astăzi la biroul central de asistență ANAF și am întrebat dacă putem lua în considerare comunicatul de pe site-ul ANAF cu privire la prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor. Răspunsul a fost NU. Cică este doar un proiect. Daca va fi stabilit un nou termen prin act normativ, atunci se va prelungi", a afirmat un contabil afectat de această situație.

Criza Coronavirus - LIVE TEXT Bilanțul deceselor din Italia l-a depășit pe cel din China CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Bilanțul deceselor din Italia l-a depășit pe cel din China

Luni, la începutul acestei săptămâni, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, printr-un mesaj pe Facebook, și ANAF, printr-un comunicat au anunțat că "Totodată, se amană termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020".

Măsura a fost solicitată săptămâna precedentă de către mediul de afaceri.

AmCham Romania, organizație care reunește peste 450 de companii americane, multinaționale și românești, a solicitat Ministerului Finanțelor amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale, în contextul eforturilor de a reduce expunerea angajaților la riscul contactării COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
declaratii fiscale
ministerul finantelor
coronavirus