Peste 450 de mari companii (AmCham) cer Ministerului Finanțelor să amâne termenele de depunere a raportărilor financiare și fiscale, pentru a reduce expunerea angajaților la riscul coronavirus

Peste 450 de mari companii (AmCham) cer Ministerului Finanțelor să amâne termenele de depunere a raportărilor financiare și fiscale, pentru a reduce expunerea angajaților la riscul coronavirus
scris 12 mar 2020

AmCham Romania, organizație care reunește peste 450 de companii americane, multinaționale și românești, solicită Ministerului Finanțelor amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale, în contextul eforturilor de a reduce expunerea angajaților la riscul contactării COVID-19.

"Depunerile generează aglomerări la sediile administrației fiscale, iar, în sprijinul măsurilor preventive adoptate deja pentru limitarea epidemiei COVID-19 și pentru respectarea recomandărilor de a implementa măsuri suplimentare pentru evitarea aglomerărilor/interacțiunilor umane, considerăm că se impune o ajustare a calendarului de raportare, termenul de 25 martie fiind cel mai apropiat și problematic, drept urmare primul care ar trebui amânat", potrivit unui comunicat al AmCham.

Deja multe companii membre au recurs la implementarea regimului de teleworking/muncă de la distanță, fapt care în sine poate genera întârzieri obiective în pregătirea raportărilor.

"Ne exprimăm disponibilitatea de a identifica împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice intervalul optim de depunere a raportărilor în condițiile impuse de evoluția încă impredictibilă a situației cu care România, asemenea altor state, se confruntă. AmCham Romania consideră că acest context atipic necesită responsabilitate și adaptabilitate din partea administrației publice și sectorului privat deopotrivă, precum și o colaborare bazată pe încredere care să permită ambelor părți să răspundă adecvat nevoilor din economie și societate, generate de amenințarea COVID-19", transmite AmCham.

IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus CITEȘTE ȘI IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus

Intenția Guvernului de a veni în sprijinul companiilor afectate este bună, iar până la identificarea pachetului optim de măsuri de limitare a impactului negativ asupra operatorilor economici și angajaților acestora, amânarea termenelor de depunere a raportărilor financiare și fiscale este un prim pas spre degrevarea companiilor de presiunea generată de pandemie, și este deja o măsură avută iîn vedere și de alte state, inclusiv SUA, se arată în comunicat.

Măsuri în contextul răspândirii coronavirus a luat și ANAF. Profit.ro a scris că ANAF a impus restricții la accesul persoanelor fizice în unitățile administrației fiscale, fiecare unitate având libertatea de a stabili numărul persoanelor care pot intra în același timp. Conducerea ANAF a stabilit ca angajații care au de recuperat ore suplimentare să fie trimiși acasă, să fie făcute pregătiri ca unii angajați să lucreze de acasă, iar programul celor care circulă cu transportul în comun să fie decalat. De asemnea, conducerea ANAF a stabilit ca toți angajații să aibă acces în sedii doar după ce dau declarație pe proprie răspundere, cu trimitere la Codul Penal, în care să furnizeze informații despre o eventuală expunere la coronavirus, călătorii în zone de risc și posibile simptome.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste  25 de ani una dintre asociațiile reprezentative ale comunității de afaceri din România. În prezent, peste 450 de companii americane, multinaționale și românești sunt membre ale AmCham România.

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
companii
anaf
declaratii fiscale
raportari financiare