EXCLUSIV Finanțele au crescut rambursările de TVA cu peste 60% în noiembrie-decembrie

EXCLUSIV Finanțele au crescut rambursările de TVA cu peste 60% în noiembrie-decembrie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 ian 2020

Ministerul Finanțelor a accelerat rambursarea de TVA în lunile noiembrie-decembrie, sumele remise firmelor per totalul acestor două luni fiind, potrivit informațiilor Profit.ro, cu 62% mai ridicate comparativ cu perioada similară a anului anterior, când rambursările de pe final de an au fost diminuate semnificativ cu scopul de a ajuta la cosmetizarea situției deificitului bugetar, situație prezentată de Profit.ro la momentul respectiv. Raportat la noiembrie-decembrie 2017, sumele rambursate în ultimele două luni din 2019 au fost cu 24% mai ridicate, situație care reflectă însă și o diferență mai mare din evoluția economiei. La începutul lunii noiembrie a fost instalat un nou guvern, condus de președintele PNL, Ludovic Orban, în locul guvernului PSD, condus de Viorica Dăncilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Întârzierile la rambursarea din TVA afectează activitatea firmelor, întrucât acestea intră mai târziu în posesia unor sume de bani la care au dreptul. Cu cât rambursarea de TVA are loc mai rapid, cu atât impactul în economie este mai redus. De exemplu, o firmă care își primește mai repede banii de la stat își poate plăti, la rândul ei, mai rapid furnizorii.

Guvernul a apelat la practica întârzierii rambursărilor de TVA în 2017, dar și în 2018.

Orban, dar și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au promis că noul guvern va opri practica din anii anteriori, când Executivul se folosea de rambursările de TVA pentru a se încadra pe final de an în obiectivul de deficit bugetar.

Astfel, în noiembrie, prima lună de la instalare, Guvernul a dat drumul la mai mulți bani în economie, respectiv 2,1 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro, de circa două ori și jumătate comparativ cu noiembrie 2018.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real

Rambursările au fost mai mari și în decembrie, deși doar cu 7%, în creștere dela 1,27 miliarde lei în decembrie 2018 la 1,36 miliarde de lei.

Guvernul PNL, instalat în primele zile din noiembrie, s-a angajat să renunțe la practica statului de a se finanța pe seama sectorului privat, inclusiv în ce privește TVA, decontarea concediilor medicale către companii sau plățile întârziate la proiectele de investiții. În contextul în care u fost scoase la suprafață toate aceste restanțe la plată, deficitul a fost revizuit de la 2,76% la 4,4%.

Recent, ministrul Finanțelor a declarat că Guvernul a încheiat 2019 cu un deficit de 4,4%. Trebuie menționat că ținta de deficit bugetar pentru întreg anul 2019 a fost depășită la finele lunii octombrie, cu câteva zile înainte ca nul guvern să fie instalat. La finele lunii octombrie, deficitul a fost de 2,8%.

EXCLUSIV Finanțele au coborât rezerva de valută la 3,9 miliarde euro, cu 1,3 miliarde euro sub ce a planificat precedentul guvern, și par că vor să păstreze la un nivel extrem de redus acest buffer, necesar pentru a obține dobânzi mici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele au coborât rezerva de valută la 3,9 miliarde euro, cu 1,3 miliarde euro sub ce a planificat precedentul guvern, și par că vor să păstreze la un nivel extrem de redus acest buffer, necesar pentru a obține dobânzi mici

Situația rambursărilor de TVA

  2019 2018 Variație
ianuarie-octombrie 15,3 miliarde
lei
14,3 miliarde
lei
+7%
noiembrie 2,1 miliarde
lei
878 milioane
lei
+140%
decembrie 1,36 miliarde
lei
1,27 miliarde
lei
+7%
noiembrie+decembrie 3,46 miliarde
lei
2,15 miliarde
lei
61%
total 18,76 miliarde
lei
16,45 miliarde
lei
+14%

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
rambursari
firme
buget