EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%

EXCLUSIV Guvernul închide anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 dec 2023

Guvernul a închis anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,72%, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că datele privind deficitul "arată bine", dar a refuzat să precizeze la ce nivel se situează.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deficitul de 5,72%, în termeni cash, aflat de Profit.ro, este peste nivelul asumat inițial în bugetul anului 2023. Un nivel de 5,72% ar însemna, la un PIB de 1.583,5 miliarde de lei, un deficit de 90,6 miliarde lei.

Astfel, față de ținta inițială de 4,4%, Guvernul a fost nevoit să discute în vară cu Comisia Europeană majorarea deficitului la 5,5-5,7% din PIB. Ulterior, surse guvernamentale au transmis că deficitul pentru întreg anul ar putea fi la 5,7% în termeni cash și de 5,9% în termeni ESA.

FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă CITEȘTE ȘI FOTO Boloș anunță, cu emoții și flori, că șeful interimar DGAMC, instalat mai puțin de o lună în locul lui Mișa, a făcut planul într-o lună cu venituri normale la ANAF și Vamă. Va cere după Bobotează schimbarea unor șefi de la ANAF și Vamă

Pentru a ține sub control cheltuielile, executivul a apelat la un număr de măsuri, printre care și aceasta a aprobării în Guvern lunar a cheltuielilor ordonatorilor de credite. Măsura a fost introdusă din martie.

Deficitul bugetar pentru primele 11 luni s-a situat la 73,55 miliarde lei, respectiv 4,64% din PIB, față de deficitul de 58,7 miliarde lei, respectiv 4,19% din PIB, aferent celor 11 luni ale anului 2022. Profit.ro a anunțat încă de la începutul lunii decembrie nivelul deficitului pentru primele 11 luni.

Deși în acest interval Guvernul a ținut cheltuielile sub control și lăsa impresia că ar putea să se încadreze în ținta de deficit cash de 5,5% din PIB pentru tot anul, în decembrie a dat drumul cheltuielilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor