EXCLUSIV Peste 150.000 de firme vor pierde regimul de microîntreprindere

EXCLUSIV Peste 150.000 de firme vor pierde regimul de microîntreprindere
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 mar 2024

Măsurile introduse de Guvern, pe finalul anului trecut, pentru restricționarea regimului microîntreprinderilor sunt așteptate să genereze în acest an o scădere de circa 33% a numărului de firme care aplică acest regim de impozitare, urmând să se ajungă astfel doar la aproximativ 300.000 de microîntreprinderi funcționale, relevă estimări oficiale analizate de Profit.ro. Impactul poate fi, însă, chiar mai puternic, cu un declin și mai accentuat, în măsura în care clarificările privind conceptul de întreprinderi legate în cazul micro, prezentate ieri seara, pot împinge la impozit pe profit mult mai multe societăți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru comparație, la final de 2020, numărul microîntreprinderilor depășea 1 milion, dar de la momentul respectiv a scăzut constant, mai puternic odată cu adoptarea de restricții ca parte a PNRR.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat

Scăderea prevăzută la o treime a numărului de microîntreprinderi în 2024 survine după o altă scădere de 33% în 2023 și de 15% în 2022, reprezentând estimarea impactului restricționării regimului micro, unul dintre obiectivele asumate de România.

Impozitarea în regim de microîntreprindere, cu impozit pe venit de 1% sau 3%, este consderată avantajoasă de multe afaceri mai mici, însă Comisia Europeană a atras atenția în mod repetat în ultimii ani că România strânge la buget bani puțini inclusiv din cauza utilizării la scară prea extinsă a unor regimuri de impozitare favorabile unor contribuabili. CE insistă de mai mult timp pentru restrângerea aplicării regimului micro, deci diminuarea numărului de firme care aplică.

De Mărțișor, Antifrauda a declanșat control CITEȘTE ȘI De Mărțișor, Antifrauda a declanșat control

Guvernul a transmis, în mai multe rânduri, că în anul 2024 nu vor fi adoptate noi măsuri în ce privește creșterea taxelor sau alte schimbări cu impact fiscal, cum ar fi reducerea plafonului la micro sau restricționarea suplkimentară a acestuia. Fiind un an electoral, cel mai probabil, Guvernul intenționează să se țină de promisiune.

Chiar dacă nu vor fi adoptate noi restricții la micro, produc însă efecte în 2024 cele adoptate pe finalul anului trecut.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

(schimbări aduse prin OUG 115/2023)

A fost modificată una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere, în sensul că persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociați/acționari. Condiția anterioară prevedea ca persoana juridică română să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei microîntreprinderi.

CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene

Totodată, s-a introdus o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: persoana juridică respectivă să fi depus la termen situațiile financiare anuale.

S-a introdus o nouă prevedere care precizează că limita de 500.000 euro se calculează cumulând veniturile persoanei juridice cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, așa cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Anul fiscal 2023 este ultimul an în care sumele reprezentând sponsorizări/burse și sumele reprezentând costurile cu achiziția de aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

(schimbări aduse prin Legea 296/2023)

Din 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor au devenit:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 de euro și care nu desfășoară activitățile pentru care se datorează cota de 3%
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:
    • realizează venituri peste 60.000 de euro; sau
    • desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Dacă în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere fie realizează venituri mai mari de 60.000 euro, fie începe să desfășoare activitățile enumerate mai sus, cota de 3% se va datora începând cu trimestrul în care se înregistrează astfel de situații.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
impozit profit
impozit venit