EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume

EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 iul 2019

Pentru prima dată la ANAF, președintele agenției, Mirela Călugăreanu, le-a cerut șefilor instituției să se angajeze în scris că vor aduce până la finele anului sumele trasate prin planul de colectare, potrivit informațiilor Profit.ro. Măsura ar trebui să pună presiune pe oamenii care conduc structurile direct responsabile pentru strângerea taxelor și impozitelor, dar o astfel de presiune trebuie administrată cu atenție, întrucât poate conduce la o atitudine mai agresivă din partea angajaților ANAF și în ce privește amenzile sau stabilirea de sume suplimentare. Din informațiile Profit.ro, angajamentele semnate de șefii ANAF nu conțin și eventualele sancțiuni pentru cazurile în care, inclusiv din motive care nu le pot fi imputate, cum ar fi o evoluție sub așteptări a economiei, nu vor respecta ce au promis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Practica obișnuită până acum era ca fiecare să comunice sumele estimate pe care le va încasa. Acum, însă, aceștia trebuie să-și asume în scris sumele acestea ca o certitudine a încasărilor.

Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru a mai tăia din cheltuieli, măsuri care ar urma să fie prezentate în contextul rectificării bugetare de luna aceasta. Pe de altă parte, autoritățile încearcă să se asigure că veniturile bugetului, colectate de ANAF, vor fi măcar cele pe baza cărora și-au făcut planul de cheltuieli.

Statul are o problemă tot mai evidentă cu deficitul bugetar, din cauza cheltuielilor exageraty de mari cu majorările salariilor din sectorul bugetar.

Călugăreanu a fost instalată la începutul lunii iunie în funcția de președinte ANAF la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Mirela Călugăreanu a mai ocupat postul de președinte ANAF din vara lui 2017 până în martie 2018.

Actuala șefă a ANAF este unul dintre oamenii cu experiență în ANAF și este considerată un specialist bun, cu expertiză și rezultate mai ales în ce privește colectarea veniturilor. Îmbunătățirea colectării veniturilor și capacitatea acesteia de a pune rapid ordine în ANAF sunt motivele pentru care Teodorovici a numnit-o în funcție. Călugăreanua înlocuit-o la conducerea agenției pe Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov, personaj care a avut, pentru o perioadă, o influență destul de mare în PSD. Triculescu a venit din afara ANAF.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

ANAF a anunțat că în iunie a făcut planul de colectare

În luna iunie, AANAF a colectat venituri bugetare în sumă de 23,1 miliarde de lei și a îndeplinit programul de colectare stabilit prin legile bugetare anuale. Față de aceeași lună a anului trecut, suma colectată a fost mai mare cu 4 miliarde de lei (+21,1%).

Guvenul mizează pe venituri la bugetul general consolidat de 342,7 miliarde de lei în acest an, venituri care trebuie colectate în proporție mare de ANAF.

Totodată, ANAF și-a asumat în acest an nițte plusuri substanțiale la încasările din TVA și accize pe care ar trebui să le aducă din combaterea fraudelor.

În chenarul cu roșu, ceea ce colectează ANAF

EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar "bucățile" - transferate la administrațiile județene ale ANAF. Finanțele și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului

Deficitul bugetar la cinci luni

Deficitul bugetar, cheltuielile Guvernului care depășesc veniturile și sunt acoperite din împrumuturi, a ajuns în primele cinci luni la 14,7 miliarde lei, reprezentând 1,4% din PIB, sumă cu 80% mai mare comparativ cu deficitul din perioada ianuarie-mai a anului trecut, când minusul din bugetul statului a fost de  8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB. În timp ce Guvernul a avut venituri mai mari cu 11,6%, cheltuielile au crescut în aceeași perioadă cu 16,3%, motivul cel mai evident fiind avansul accelerat al salariilor din sectorul public, cu 24,6%.

Suma de 14,7 miliarde de lei, cheltuieli neacoperite pentru care statul împrumută bani de la bănci și investitori privați, reprezintă 12% din veniturile statului din primele cinci luni ale anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
venituri
buget
taxe
impozite