EXCLUSIV Record de miliarde la Antifraudă

EXCLUSIV Record de miliarde la Antifraudă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 dec 2023

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat ca fiind datorate suplimentar, în urma controalelor derulate în primele zece luni din acest an, sume totalizând 5,32 miliarde de lei, în creștere cu 570% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Suma de 5,32 miliarde lei este una record, cu mult peste rezultatele pe care le-a înregistrat Antifrauda în alți ani, în contextul în care numărul de contribuabili verificați a crescut doar cu 4,5%, iar personalul direcției este în scădere constantă de o lungă perioadă.

De ce este important: Antifrauda este o direcție de control a ANAF, însă în ultimii ani accentul s-a mutat din ce în ce mai mult dinspre activitatea de control inopinat înspre cea de obținere de venituri la buget prin identificarea de sume pe care firmele nu le-au declarat, deși le datorau. Suma de peste 5 miliarde de lei este una foarte mare, acestea fiind venituri care, în lipsa verificărilor, ar fi fost, probabil, pierdute pentru bugetul statului.

Recordul la sume datorate suplimentar a fost determinat de controalele pe care inspectorii le-au făcut la firmele din sectorul energetic, unde Guvernul a introdus taxe speciale (taxa de solidaritate și fondul de tranziție energetică), dar și o țintire mai bună a controalelor către cazurile cu sume mai mari.

Profit Financial.forum - Ștefan Nanu anunță un record: Am crescut necesarul de împrumut la 200 de miliarde de lei pentru 2023. Scopul este să împrumutăm înainte, din ce vom avea nevoie pentru anul următor CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Ștefan Nanu anunță un record: Am crescut necesarul de împrumut la 200 de miliarde de lei pentru 2023. Scopul este să împrumutăm înainte, din ce vom avea nevoie pentru anul următor

Digitalizarea analizei de risc la Antifruadă în perioada următoare ar putea aduce noi câștiguri de eficiență, în timp ce sumele suplimentare identificate în sectorul energetic vor depinde de perioada în care Guvernul menține taxele excepționale pe domeniul respectiv.

În ce privește sumele suplimentare identificate de inspectori la controalele din sectorul energetic, unele dintre companii au redepus declarațiile fiscale, pentru a reflecta situația constatată.

Potrivit datelor transmise de ANAF pentru Profit.ro

În perioada ianuarie-octombrie 2023, inspectorii DGAF au efectuat verificări la 27.474 operatori economici, fiind cuantificate/ estimate implicații fiscale (reprezentând TVA, impozite, contribuții sociale și de sănătate, alte impozite) și aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în sumă totală de 5,47 miliarde lei, respectiv:

  • 5,32 miliarde lei implicații fiscale (estimate în cadrul proceselor-verbale de control);
  • 148,92 milioane lei sancțiuni contravenționale: 101,45 milioane lei amenzi contravenționale (au fost aplicate și 832 avertismente).

Totodată, au fost înaintate organelor de urmărire penală 172 acte de sesizare, valoarea prejudiciilor însumând 266 milioane lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost dispuse 99 măsuri asigurătorii în sumă de 95,4 milioane lei.

De asemenea, în aceeași perioadă de referință au fost finalizate 1.879 acțiuni de verificare documentară, pentru 1.526 entități fiind emise decizii de impunere, valoarea obligațiilor stabilite însumând 1,25 miliarde lei.

Ciolacu despre schimbarea conducerii ANAF: Nu am nicio problemă cu actuala președintă a ANAF, e timpul să vină cu propria echipă. La Vamă șeful va fi schimbat CITEȘTE ȘI Ciolacu despre schimbarea conducerii ANAF: Nu am nicio problemă cu actuala președintă a ANAF, e timpul să vină cu propria echipă. La Vamă șeful va fi schimbat

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, indicatorii de rezultat se prezintă astfel:

  • număr contribuabili verificați - creștere de 4,5%;
  • valoare sancțiuni contravenționale - creștere de 30,8%;
  • număr procese verbale cu implicații fiscale - cu 39,2%;
  • valoare implicații fiscale din procesele verbale - cu 569,7%;
  • număr acțiuni de verificare documentară finalizate cu decizii de impunere - crestere de 43,2%;
  • valoare creanțe stabilite în decizii de impunere emise urmare acțiunilor de verificare documentară - cu 283,8%.

Activitatea de antifraudă fiscală pentru anul 2022

În anul 2022 resursele instituționale ale structurii de antifraudă fiscală aufost alocate pe următoarele coordonate:

  • activități cu caracter permanent și prioritar ce vizează analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de evaziune fiscală complexe, de actualitate, cu scopul de a crește ponderea controalelor dedicate destructurării lanțurilor evazioniste și eliminarea din sistem a cât mai multor construcții artificiale care includ societăți de tip „fantomă”;
  • activități de monitorizare și control ce vizează, în primul rând, conștientizarea prezenței inspectorilor antifraudă în anumite zone cu risc fiscal ridicat și, în al doilea rând, descoperirea și sancționarea abaterilor de la prevederile legale, în cadrul controalelor operative;
  • activități de verificare documentară, efectuate pentru stabilirea corectă a situației fiscale a contribuabilului/plătitorului.

Inspectorii antifraudă fiscală asigură (24/24) monitorizarea transporturilor rutiere de mărfuri provenind din achiziții intracomunitare. În perioada de referință, au fost efectuate verificări și înregistrări privind un număr de 1.261.207 transporturi cu destinație națională și 448.277 transporturi aflate în tranzit.

Pe linia descoperirii și combaterii evaziunii fiscale, în 2022 inspectorii antifraudă au cuantificat/estimat implicații fiscale (reprezentând TVA, impozite, contribuții sociale și de sănătate, alte creanțe) în sumă totală de 1,038 miliarde lei (din care 41% reprezintăTVA).

Totodată, au fost înaintate organelor de urmărire penală 194 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 575,5 milioane lei. Valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion lei reprezintă 92,9% în total valoare prejudiciu aferent actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală. Au fost instituite 132 măsuri asigurătorii în sumă de 102,8 milioane lei. Pe linia prevenirii evaziunii fiscale, au fost aplicate 18.176 sancțiuni contravenționale principale (17.202 amenzi și 974 avertismente), valoarea totală a amenzilor însumând 105,7 milioane lei. În ceea ce privește confiscările de numerar, venituri din activități ilicite și bunuri, valoarea totală estimată a acestora este de 28,2 milioane lei. Au fost dispuse suspendări de activitate unui număr de 462 contribuabili.

În urma activității de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru1.331 entități, valoarea obligațiilor stabilite însumând 402,6 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
controale
sume suplimentare