Facilitatea fiscală pentru bugetari: Peste 40% dintre persoanele scutite de impozit pentru cercetare sunt angajate în sectorul public, cum sunt cele din institutele de cercetare. Finanțele, Cercetarea și CDR pregătesc clarificări

Facilitatea fiscală pentru bugetari: Peste 40% dintre persoanele scutite de impozit pentru cercetare sunt angajate în sectorul public, cum sunt cele din institutele de cercetare. Finanțele, Cercetarea și CDR pregătesc clarificări
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 ian 2022

Guvernul a introdus de mai mulți ani o facilitate care ar trebui să încurajeze cercetarea, însă aproape jumătate dintre persoanele care beneficiază de scutirea de impozit pe venit acordată în acest sens sunt tot angajați din sectorul public, cum sunt, de exemplu, cei din institutele de cercetare. În condițiile în care multe companii private consideră normele de aplicare a facilității ca fiind neclare și se tem de eventuale recalculări din partea ANAF, autoritățile și mediul de afaceri au pregătit clarificări care să facă facilitatea mai atractivă, potrivit informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O bună parte dintre angajații din sectorul public care beneficiază de astfel de scutiri de impozit au venituri din derularea unor proiecte, de multe ori finanțate din surse externe, pentru care încasează bani suplimentar față de salariul de bază.

După cum se vede în tabelul de mai jos, anul trecut (date din luna noiembrie) numărul angajaților din instituții publice care au beneficiat de scutire de impozit pe venit este de 5.222 față de 6.737 angajați care nu lucrează în instituții publice.

Numărul angajaților care beneficiază de astfel de scutiri variază semnificativ de la un an la altul, probabil în funcție de implicarea în proiecte de cercetare. Singurul an de la introducerea facilității în care au fost mai mulți angajați din instituții publice care au beneficiat de scutirea de impozit pe venit este 2019, când 8.176 de angajați ai statului nu au plătit impozit pe veniturile din activități de cercetare, față de 6.912 angajați în rest.

DECIZIE Guvernul va asigura plata șomajului tehnic de la buget. Măsura este prevăzută până la 31 martie CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul va asigura plata șomajului tehnic de la buget. Măsura este prevăzută până la 31 martie

Ministerul Cercetării afirmă că nu deține o bază de date referitor la aplicarea acestei facilități, dar că cei aproximativ 1.000 de angajați din institutele de cercetare-dezvoltare beneficiază de scutire.

"Facilitatea se aplică la nivelul tuturor institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, astfel că circa 1.000 de salariați din activitatea de cercetare-dezvoltare beneficiază de scutirea de impozit pe venitul din salarii", potrivit Ministerului Cercetării.

De asemenea, Ministerul Cercetării semnalează că actualele norme de aplicare prezintă neclarități pentru sectorul privat și riscul ca unele sume să fie retratate de către ANAF, cu sume de plată, inclusiv dobânzi și penalități, astfel că Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării și Coaliția pentru Dezvoltarea României au propus un proiect de ordin comun care să lămurească situația.

"Motivele pentru care facilitatea nu își atinge întregul potential rezidă mai degrabă în reticenta angajatorilor, care invocă neclaritatea reglementărilor din Ordinul comun MFP-MCI nr. 2326/2855 din 29 august 2017 privind stabilirea procedurii de acordare a facilității fiscale referitoare la scutirea impozitului pe venit. Din acest motiv, Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării și reprezentanți ai mediului de afaceri din Coaliția pentru Dezvoltarea României au propus un proiect de ordin comun pentru Normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare prevăzute atât la art. 20 cât și la art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Propunerea se află la Ministerul Finanțelor", explică Ministerul Cercetării.

Potrivit unor date prezentate de Profit.ro în noiembrie, impactul bugetar al scutirilor pentru angajații din cercetare era estimat pentru 2021 la circa 60 milioane lei, cu mult mai redus față de aproximativ 900 milioane lei în ce privește scutirea de venit pentru angajații din IT, cu impact de circa 900 milioane de lei, sau a impactului de 4,1 miliarde de lei pe care îl au scutirile primite de angajații din construcții de la plata impozitului pe venit din salarii, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a sumelor aferente contribuției asiguratorii în muncă.

Impactul bugetar în 2021 - sursa date: MF

  Impact venituri
(impozit și contribuții
sociale) mld. lei
Exceptarea de la plata impozitului pe
venit din salarii a persoanelor din IT
-0,9
Exceptarea de la plata impozitului pe
venit din salarii a persoanelor din
cercetare-dezvoltare
-0,06
Excepții de la plata impozitului pe venit din salarii a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul salariaților și sume aferente contribuției asiguratorii în muncă, in cazul angajatorilor (ca urmare a reducerii cotei de contribuție) din sectorul de construcții

-4,1

Sursă date: MF

ANAF, ANSVSA, Vama și Poliția vor iniția acțiuni de control încrucișat în comerțul cu legume-fructe și produse agroalimentare CITEȘTE ȘI ANAF, ANSVSA, Vama și Poliția vor iniția acțiuni de control încrucișat în comerțul cu legume-fructe și produse agroalimentare

Situația angajaților din cercetare scutiți de impozit pe venit

  Număr persoane scutite de
impozit pe venit în cond art.
60, pct 3 din Cod Fiscal,
angajate în instituții publice
Număr persoane scutite de
impozit pe venit în cond art.
60, pct 3 din Cod Fiscal,
angajate la societăți care nu
sunt instituții publice
2021 5.222 6.737
2020 4.606 7.274
2019 8.176 6.912
2018 3.767 11.038
2017 1.061 3.490

Sursă date: MF

Prevederile Codului Fiscal referitoare la scutirea de impozit pentru veniturile celor din cercetare

ART. 60 - Scutiri

3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfășurării activității de cercetare-dezvoltare și inovare, definită conform Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului cercetării și inovării, în următoarele condiții:

a) scutirea se acordă pentru toate persoanele care sunt incluse în echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare, astfel cum este definit în Ordonanța Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, cu indicatori de rezultat definiți;

b) scutirea se acordă în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, evidențiate distinct în bugetul proiectului;

c) statul de plată aferent veniturilor din salarii și asimilate salariilor, obținute de fiecare angajat din activitățile desfășurate în proiectul de cercetare-dezvoltare și inovare, se întocmește separat pentru fiecare proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
cercetare
dezvoltare
facilitate fiscala
ministerul finantelor
ministerul cercetarii