Filipescu, Deloitte: Piața de M&A din România este o piață a cumpărătorului. Vânzătorul s-a aflat pe poziție de forță în 2008, dar nu vom mai ajunge acolo curând

Filipescu, Deloitte: Piața de M&A din România este o piață a cumpărătorului. Vânzătorul s-a aflat pe poziție de forță în 2008, dar nu vom mai ajunge acolo curând
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 iun 2018

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România și-a revenit după anii de criză și se află, în prezent, în creștere, dar nu există perspective pentru un boom precum cel din 2008, când aderarea la Uniunea Europeană a crescut masiv interesul străinilor pentru active românești și a pus vânzătorii într-o poziție de forță în relație cu cumpărătorii. Nu se întrevede în viitorul previzibil revenirea la un astfel de raport pe piața de fuziuni și achiziții, a declarat Ioana Filipescu, partener M&A Deloitte România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Percepția mea este că suntem într-o piață a cumpărătorilor, cu excepția unor active care sunt considerate foarte atractive. De ce este așa? Pentru că România este o piață mică. Anumite active pot să fie bune, dar, inevitabil, ele tot mici rămân. România nu este dezideratul oricărui investitor din lume. Există piețe mai mari. Excepție fac activele foarte atrăgătoare, dar, altfel, pentru orice activ din România există un activ de două ori mai mare în Polonia sau în altă țară”, a spus consultantul.

Particularitatea din 2008, ca pe o piață mică activele să fie atât de căutate, a fost determinată de dorința multor investitori străini de a se extinde în noul stat membru UE.

„2008 era o piață a vânzătorilor. Nu cred că ne vom mai îndrepta vreodată către o piață atât de polarizată în favoarea vânzătorilor cum a fost 2008. Anul 2008 ne gândim toți că este chiar înainte de criză, dar este și imediat după ce România a intrat în UE. Ce s-a întâmplat atunci nu se mai poate întâmpla. A fost un moment legat de dorința multor investitori de a avea o prezență în România. De asta spun că scenariul de atunci nu se mai poate întâmpla”, a explicat Ioana Filipescu.

China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Europa emergentă după valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. SUA conduce în continuare în top ca volum CITEȘTE ȘI China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Europa emergentă după valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. SUA conduce în continuare în top ca volum

Potrivit acesteia, pe lângă efectul intrării în UE, situația de la momentul respectiv a fost alimentată de ciclul economic, evoluție care a inflamat nejustificat evaluările.

Piața de fuziuni și achiziții a atins minimul în 2011-2012, din cauza crizei financiare globale, și a început să-și revină în 2014, fiind și în prezent pe creștere.

Deloitte a anunțat că specialiștii de M&A ai firmei au participat, în ultimele trei luni, la încheierea unor tranzacții care însumează peste jumătate de miliard de euro, fiind implicați atât de partea cumpărătorului, cât și de partea vânzătorului.

În acest context al avântului pieței M&A, dar și al dezvoltării serviciilor multidisciplinare proprii, Deloitte a decis să formeze o echipă dedicată în departamentul de servicii fiscale, coordonată de Alin Chitu, director, cu scopul de a integra serviciile de consultanță fiscală în cadrul tranzacțiilor de M&A.

Analiză Deloitte România: Competiția fiscală se întețește: 8 state UE au redus cotele de impozit pe profit începând din 2017. România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității scăzute în atragerea investițiilor CITEȘTE ȘI Analiză Deloitte România: Competiția fiscală se întețește: 8 state UE au redus cotele de impozit pe profit începând din 2017. România va putea miza tot mai puțin pe avantajul fiscalității scăzute în atragerea investițiilor

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat o valoare de 3,8 miliarde de euro în 2017, arată o analiză a Deloitte România realizată pe baza surselor publice și a tranzacțiilor cu valoare comunicată. Adăugând tranzacțiile cu valoare necomunicată, totalul pieței este între 4 și 4,6 miliarde de euro, conform estimărilor Deloitte, în creștere cu 15% comparativ cu 2016.

În primul trimestru din 2018, activitatea de M&A, calculată în funcție de tranzacțiile anunțate, s-a situat la 258 milioane de euro, cu 35,66% mai puțin decât cele 401 milioane de euro din aceeași perioadă a anului trecut. În cazul în care sunt adăugate tranzacțiile cu valoare necomunicată, totalul pieței este între 500 și 600 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
m&a
fuziuni si achizitii
deloitte
ioana filipescu