Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Măsura a fost cerută de mediul de afaceri

Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Măsura a fost cerută de mediul de afaceri
scris 16 ian 2019

Ministerul Finanțelor va prelua, începând cu 1 aprilie 2019, de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrative fiscale emise de organul central fiscal, posturile și personalul aferent acesteia, potrivit unui proiect de ordonanță obținut de Profit.ro.

Numărul de angajați vizați de această decizie s-ar situa la circa 200, potrivit informațiilor Profit.ro.

De ce este important: Mutarea activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF este o măsură solicitată de mediul de afaceri. În prezent, ANAF este autoritatea care emite actul inițial, dar și cea care soluționează contestațiile la acesta.

Personalul va fi preluat în structura specializată de soluționare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor.

Angajații care vor fi transferați în urma acestei decizii își păstrează drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a ordonanței.

Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice vor avea obligația de a asigura cu titlu gratuit condițiile necesare pentru desfășurarea activității personalului preluat de către Ministerul Finanțelor.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a stabilit cum va aplica \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a stabilit cum va aplica "amnistia"pentru firmele cu datorii către stat

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Ministerul Finanțelor supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare și funcționare ale Finanțelor și ANAF.

În 30 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, Ministerul Finanțelor preia de la ANAF, DGAMC și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe bază de protocol de predare-preluare, numărul de posturi, personalul, patrimoniul și prevederile bugetare corespunzătoare activității preluate.

Avantaje în opinia Finanțelor:

  • Se asigură imparțialitatea în luarea deciziilor cu privire la contestațiile formulate de contribuabili împotriva tuturor actelor emise de administrația fiscală (atât titluri de creanță fiscală cât și alte acte administrative fiscale);
  • Se asigură exercitarea de către Ministerul Finanțelor a prerogativelor legale de autoritate fiscală competentă, precum și de coordonare a aplicării unitare a prevederilor legislației fiscale;
  • Degrevează organele fiscale emitente a actelor administrative fiscale (altele decât titlurile de creanță fiscală) de soluționarea contestațiilor formulate împotriva acestor acte;
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
dgamc
solutionare a contestatiilor