Fitch atenționează: Proiectul de buget al României este bazat pe presupuneri optimiste și nu înlătură incertitudinile fiscale. Taxa bancară complică. Etichetarea populistă ca taxă pe lăcomie - impact negativ

Fitch atenționează: Proiectul de buget al României este bazat pe presupuneri optimiste și nu înlătură incertitudinile fiscale. Taxa bancară complică. Etichetarea populistă ca taxă pe lăcomie - impact negativ
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 feb 2019

Proiectul de buget al României țintește o reducere oportună a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste și nu reușește să înlăture incertitudinile fiscale, în special cele legate de noua taxă bancară, atenționează Fitch Ratings.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Surprinzător, proiectul de buget omite veniturile din taxa pe active bancare. Astfel, este neclar dacă taxa va fi amendată, adăugată într-un proiect bugetar ulterior sau va rămâne în afara bugetului oficial. În măsura în care veniturile din taxa bancară sunt excluse din buget, ele oferă un buffer fiscal modest, pe care îl estimăm la 3-4 miliarde de lei anul acesta, luând în calcul o taxă trimestrială de 0,3% pe active", potrivit analiștilor Fitch.

În opinia agenției de rating, o creștere a taxelor care ar ajuta la reducerea deficitului bugetar ar conduce la o consolidare în domeniul finanțelor publice în România și ar reduce riscul de supraîncălzire, care a reprezentat în perioada recentă principala amenințare pentru ratingul de țară.

Teodorovici \ CITEȘTE ȘI Teodorovici "se întoarce la popor" pentru a face rost de bani la buget și mai aruncă o săgeată către bănci, de la care statul nu mai reușește să se împrumute

"Totuși, anumite aspecte ale noilor taxe riscă să afecteze credibilitatea politicilor fiscale și să contrabalanseze potențialele beneficii. Aceste aspecte includ lipsa consultării în legătură cu taxa bancară (inclusiv cu BNR), lipsa analizei de impact și a clarității legate de modul în care aceasta este aplicată sau etichetarea populistă ca <taxă pe lăcomie> . Lucruri acestea ar putea avea un impact negativ asura mediului de afaceri, a investițiilor și creșterii economice, putând duce chiar la o eventuală scădere a veniturilor din taxe și impozite", consideră Fitch.

Fitch adaugă faptul că taxa bancară ar putea "complica transmisia politicii monetare și reduce generarea internă de capital a băncilor". Totodată, dacă băncile vor transmite povara acestei taxe către populație, cererea pentru credite ar putea scădea.

Proiectul de buget publicat la finele lunii trecute vizează reducerea deficitului bugetar (metodologie ESA) la 2,6% din PIB, de la 3% în 2018.

"Acest lucru ar reprezenta o înăsprire fiscală și un pas înainte spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor", potrivit agenției de rating.

În noiembrie, Fitch a confirmat ratingul României pentru împrumuturile pe termen lung, la BBB-, dar a avertizat că relaxarea fiscală din 2016 încoace a provocat slăbiciuni în finanțele publice. O actualizare a proiecțiilor Fitch urmează să fie publicată după adoptarea formei finale a bugetului pe 2019.

Totuși, Fitch își afirmă scepticismul în legătură cu atingerea țintei de deficit de 2,6%, având în vedere presupunerile optimiste ale Guvernului, atât pe partea de venituri, cât și în ceea ce privește cheltuielile.

Proiectul de buget este bazat pe o creștere economică de 5,5%, mult peste estimarea Fitch, de 3,2%. Creșterea veniturilor bugetare este proiectată la 15,7%, iar veniturile din combaterea evaziunii fiscale sunt estimate la 0,7% din PIB, cifre considerate optimiste de Fitch. În plus, alegerile prezidențiale din 2019 vor face dificilă tăierea cheltuielilor în situația în care veniturile nu se ridică la așteptările optimiste ale Guvernului, notează agenția.

Luna trecută, Fitch Ratings a revizuit de la stabil la negativ perspectiva de rating pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale, menținând ratingul pentru riscul de default la datoria pe termen lung a celor două bănci la 'BBB+'. Pentru UniCredit Bank și Banca Transilvania, bănci cu ratinguri mai slabe decât BCR și BRD, agenția a menținut neschimbate nivelurile actuale: 'BBB-' cu perspectivă negativă pentru UniCredit, respectiv 'BB+' cu perspectivă stabilă la Banca Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
incertitudini
taxa pe active bancare
buget