Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, condamnat la patru ani de închisoare într-un dosar de corupție și divulgare de informații considerate secret de stat

Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, condamnat la patru ani de închisoare într-un dosar de corupție și divulgare de informații considerate secret de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2019

Fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda din Ministerul Transporturilor a fost condamnat, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la patru ani de închisoare, în timp ce un fost ofițer de poliție judiciară din DNA, Dan Emil Manolachi, a primit opt ani de închisoare, într-un dosar de corupție și divulgare de informații considerate secret de stat. Potrivit anchetatorilor, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum și i-ar fi trimis-o fostului secretar de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, condamnarea lui Dan Emil Manolachi la opt ani de închisoare pentru divulgare de secrete care periclitează siguranța națională, în timp ce fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda a primit patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului, scrie News.ro

În același dosar, Tudor Bohâlțeanu, fost consilier al ministrului Transporturilor, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu executare complicitate la trafic de influență, Cătălin Radu - doi ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Andrei Ștefan Caunii – trei ani și șase luni de închisoare pentru instigare la spălarea banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Mihaela Octavia Vasile - trei ani cu suspendare pentru spălarea banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Elena Simona Hulubariu - 2 ani de închisoare cu suspendare- complicitate la trafic de influență, Marius Irofte – trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Geanina Cazan  a fost achitată pentru complicitate la trafic de influență.

FOTO Cea mai lungă călătorie din lume cu un automobil electric. Până în Australia curentul a costat doar 300 de dolari CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai lungă călătorie din lume cu un automobil electric. Până în Australia curentul a costat doar 300 de dolari

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

În iunie 2014, Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție în DNA, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda privind organizarea unui flagrant de către procurori.

Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a urgenta încheierea unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei între CNADNR și o firmă, în 28 noiembrie 2012. Dan Emil Manolachi este acuzat, la rândul lui, că, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, care urma să realizeze un flagrant pentru trafic de influență, l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlțeanu, inculpat și el în dosar, care ar fi urmat să îi dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acțiunea organizată de DNA. Banii urmau să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată și ea în dosar.

Mai mult, spun anchetatorii, Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conțineau informații considerate secret de stat - nivel strict secret - și le-a pus la dispoziția lui Preda, care intenționa să le trimită unei persoane vizate de cercetările din acel dosar penal. Potrivit unor surse judiciare, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum.

Pentru aceste "servicii", fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să îl ajute pe Manolachi să își angajeze o rudă în cadrul Serviciului Județean Constanța- Arhivele Naționale și să obțină o funcție de conducere în cadrul IPJ Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul transporturilor
valentin răducu preda