Fostul șef al CNAS Lucian Duță a pus la dispoziția DNA imobile de un million de euro pentru a acoperi cauțiunea

Fostul șef al CNAS Lucian Duță a pus la dispoziția DNA imobile de un million de euro pentru a acoperi cauțiunea
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță a pus la dispoziția DNA imobile de aproximativ un million de euro pentru a acoperi cauțiunea din dosarul în care este acuzat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanții a două firme de software, pentru încheierea și derularea unor acte adiționale la contractele privind sistemele informatice ale asigurărilor de sănătate, cardului național și prescripției electronice, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub acuzare pe Lucian Duță în 4 aprilie și au luat atunci măsura controlului judiciar pe cauțiune, stabilită la 4,5 milioane de lei.

Lucian Duță trebuia să acopere cauțiunea în termen de 10 zile, altfel procurorii putând să ceară în instanță schimbarea acestei măsuri cu arestarea preventivă.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Lucian Duță a depus garanții reale imobiliare asupra mai multor bunuri pentru a acoperi cauțiunea de aproximativ un million de euro. Procurorii au consemnat bunurile aduse de Duță în garanție, acestea fiind puse dispoziția DNA, pentru a putea fi folosite în cazul în care fostul președinte al CNAS ar fi găsit vinovat în instanță de faptele pentru care este acuzat și ar fi obligat să plătească despăgubiri.

În cele două luni în care este sub control judiciar, Lucian Duță are interdicție să părăsească țara și să ia legătura cu mai multe persoane indicate de procurori și este obligată să meargă la Secția 2 Poliție în zilele stabilite în programul de supraveghere, dar și să se prezinte la DNA de fiecare dată când este chemat.

Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duță că, în perioada 2010 - 2012, când era președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins și primit de la reprezentanții a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte sau acte adiționale încheiate cu CNAS. O parte din acei bani ar fi fost folosită pentru achiziționarea unui teren într-o zonă rezidențială din București, pentru care a fost emisă autorizație de construire pentru un imobil P+4.

Duță ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) și 2,4 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei CITEȘTE ȘI Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei

Anchetatorii susțin că Lucian Duță ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu SIUI, precum și un million de euro pentru încheierea și derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice.

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duță fie în numerar, în mai multe tranșe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.

“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea unui teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Într-un alt dosar, Lucian Duță este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziții de servicii de mentenanță în cazul unei aplicații informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licențe decât cele folosite de casele județene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru servicii de mentenanță și suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicație informatică de management al resurselor, pentru care licențele de exploatare fuseseră achiziționate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.

Anchetatorii susțin că au fost achiziționate mentenanță și suport tehnic pentru 1.296 de licențe deținute la nivelul CNAS și al caselor județene, deși nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziționate servicii de mentenanță și pentru aproape 270 de licențe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS și caselor județene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro.

Lucian Duță a demisionat în mai 2012 din funcția de președinte al CNAS, pe care o ocupa din decembrie 2009. Înainte de a fi numit la conducerea CNAS, Duță a fost timp de aproape zece luni, în 2009, director general la Societatea Națională a Sării Salrom. Anterior, Lucian Duță a fost director al spitalelor CF 2 din București (în 2007) și Județean Ilfov (2004 - 2006), director adjunct în Ministerul Sănătății (2004) și consilier general în Consiliul General al Municipiului București (2004-2008).

Lucian Duță a notat în ultima declarație de avere depusă înainte de a pleca din CNAS, în 2012, că deține un apartament în suprafață de 100 de metri pătrați, cumpărat în rate de la primărie, în 2003, din care avea jumătate, cealaltă jumătate fiind în proprieteatea fostei sale soții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cnas
lucian duta
dna