FOTO Unul din marii producători de lemn ai României, controlat de o puternică familie saudită, se judecă cu Fiscul

FOTO Unul din marii producători de lemn ai României, controlat de o puternică familie saudită, se judecă cu Fiscul
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 nov 2023

O firmă ce deține o centrală de cogenerare de energie electrică și termică la Tarcău, în județul Neamț, și este parte a grupului Romanel, unul dintre marii producători de lemn din România, controlat indirect de o puternică familie din Arabia Saudită, se judecă cu Direcția Antifraudă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) după ce a contestat o decizie de impunere a acesteia în sumă de peste 2,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Suma reprezintă contribuția pe care Fiscul consideră că firma o datorează la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, supraimpozitarea impusă producătorilor și traderilor de energie din ale cărei încasări statul plătește compensații furnizorilor de profil pentru acoperirea costurilor plafonării prețurilor finale la consumatori.

Infineon își mută sediul într-o clădire nouă dezvoltată de One United, după un contract de închiriere cu o valoare uriașă CITEȘTE ȘI Infineon își mută sediul într-o clădire nouă dezvoltată de One United, după un contract de închiriere cu o valoare uriașă

Compania Rig Biomass din grupul Romanel, deținut de vehiculul juridic libanez Unitco, controlat indirect de conglomeratul Al-Muhaidib al familiei saudite omonime, operează centrala în cogenerare pe biomasă lemnoasă de la Tarcău, pusă în funcțiune în 2015. Aceasta are putere instalată de 1,278 MW și beneficiază de schema de subvenționare a producției de energie regenerabilă prin certificate verzi.

Electricitatea este vândută pe piețele centralizate românești administrate de OPCOM, în timp ce agentul termic este utilizat în interiorul grupului, la alimentarea operațiunilor industriale de prelucrare a lemnului.

ULTIMA ORĂ Semnale clare de la BNR că sunt așteptate noi creșteri de taxe. Economia încetinește peste așteptări și va crește sub potențial CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Semnale clare de la BNR că sunt așteptate noi creșteri de taxe. Economia încetinește peste așteptări și va crește sub potențial

Firma producătoare de energie a înregistrat în 2022 un profit net de 2,39 milioane lei, la venituri totale de 27,38 milioane lei, potrivit termene.ro. A fost primul an terminat pe plus de Rig Biomass de la înființare. În 2012-2021 inclusiv, societatea a consemnat pierderi totale cumulate de 20,7 milioane lei. 

Centrala de cogenerare ORC – RIG Biomass. Sursă foto: https://rigbiomass.ro/

Centrala de cogenerare ORC – RIG Biomass. Sursă foto: https://rigbiomass.ro/

PSD o reabilitează pe Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei revine la șefia PSD București CITEȘTE ȘI PSD o reabilitează pe Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei revine la șefia PSD București

Direcția Antifraudă a ANAF a mers în control la Rig Biomass în perioada martie – iunie 2023, iar inspecția s-a finalizat cu o decizie de impunere de 2,74 milioane lei, reprezentând contribuție la Fondul de Tranziție Energetică presupus datorată pentru vânzările de energie electrică din intervalul septembrie 2022 – martie 2023, potrivit documentelor din procesul cu Fiscul, analizate de Profit.ro.

Rig Biomass a făcut contestație, arătând că ar trebui să i se aplice prevederea legală potrivit căreia furnizorii de servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare sunt scutiți de supraimpozitare și că și în licența sa de producător se specifică că ″Activitățile ce fac obiectul licenței sunt de interes public (…), cu excepția celor care sunt destinate exclusiv satisfacerii consumului propriu al titularului licenței″.

Marcel Ciolacu, despre plafonarea plăților cash: Ministrul de Finanțe a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție, nu am auzit nicio voce. Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre plafonarea plăților cash: Ministrul de Finanțe a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție, nu am auzit nicio voce. Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale

″În condițiile în care rezultatul financiar reportat la data de 30.06.2023 de către reclamantă este unul negativ, fiind înregistrat un sold debitor de 18.346.396 lei, și disponibilitățile financiare de care dispune pentru achitarea sumelor stabilite prin decizia de impunere sunt de doar 626.305 lei, astfel cum reiese din bilanțul contabil la 30 iunie 2023, este evident că iminența începerii executării silite a obligațiilor stabilite prin decizia de impunere ar cauza reclamantei prejudicii a căror întindere poate conduce inclusiv la încetarea activității și la intrarea în insolvență″, se menționează în documentele citate.

În replică, Fiscul a susținut în instanță că Rig Biomass nu prestează servicii publice de termie, întrucât nu are decât 2 clienți care îi cumpără energie termică produsă, respectiv fabrica de prelucrare a lemnului Romanel Timber SRL din grup, precum și o cofetărie din satul Tarcău.

Centrala de cogenerare ORC – RIG Biomass. Sursă foto: https://rigbiomass.ro/

Centrala de cogenerare ORC – RIG Biomass. Sursă foto: https://rigbiomass.ro/

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania renunță la majorarea comisioanelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania renunță la majorarea comisioanelor

″(…) cele două entități comerciale nu pot fi socotite beneficiare de servicii publice de termie, achiziția de agent termic făcându-se în scop comercial″, a argumentat ANAF Antifraudă.

Rig Biomass a solicitat suspendarea deciziei de impunere, până la soluționarea definitivă a procesului în care a cerut anularea acesteia, însă a pierdut recent în primă instanță, având posibilitatea de a face recurs.

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor. Anunț de reducere a prețurilor CITEȘTE ȘI Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor. Anunț de reducere a prețurilor

Nu se poate reține în aparență, din argumentele reclamantei, exceptarea în privința sa prin includerea în categoria „companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare”. În esență, un serviciu public presupune oferirea acestuia unei categorii nedeterminate de persoane fizice sau juridice, nefiind cazul unui astfel de serviciu în ce privește serviciul furnizat de reclamantă. Conform deciziei de impunere contestate, principalul beneficiar al producției sale de energie termică vândute este o societate care face parte din același grup de firme, motiv pentru care o astfel de vânzare nu poate fi asociată unui serviciu public. (…) De asemenea, noțiunea de serviciu public este diferită de cea activitate de interes public la care reclamanta face trimitere, rezultând din calitatea ei de titular al licenței pentru exploatarea comercială a capacităților de producție a energie electrice″, se arată în motivarea deciziei judecătorilor.

Contactată de Profit.ro pentru eventuale comentarii și detalii suplimentare, compania nu a trimis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Stellantis va mări substanțial salariile angajaților și va face investiții de miliarde de dolari, potrivit acordului cu sindicatul UAW din SUA CITEȘTE ȘI Stellantis va mări substanțial salariile angajaților și va face investiții de miliarde de dolari, potrivit acordului cu sindicatul UAW din SUA

Potrivit datelor proprii, Romanel este al doilea producător de lemn alb și lemn de fag ca mărime din România, dispunând de 3 gatere.

Ca firmă integrată vertical în domeniul produselor din lemn, societatea produce și vinde cherestea, scoarță, talaș, rumeguș și lemn de foc. Vânzările de lemn alb ale companiei se ridică la circa 250.000 metri cubi pe an. Romanel deține și propriul terminal portuar, în Zona Liberă Brăila. Produsele Romanel sunt exportate în Europa, Orientul Mijlociu, regiunea Golfului și Asia.

Tranzacție - Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească CITEȘTE ȘI Tranzacție - Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească

Firmele românești din grup au terminat anul trecut cu rulaj total cumulat de peste 140 milioane lei, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Romanel este parte a conglomeratului diversificat de businessuri Al-Muhaidib al familiei omonime din Arabia Saudită, fondat în 1946, și se află sub umbrela companiei de materiale de construcții Masdar din holdingul saudit.

Familia Al-Muhaidib era cotată în 2017 de către Forbes ca fiind a opta cea mai bogată din lumea arabă, cu o avere estimată la 1,7 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
contribuție fondul de tranziție energetică
anaf antifraudă energie