Burduja: Discutăm cu băncile să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare

Burduja: Discutăm cu băncile să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 oct 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, cu ocazia unei vizite la CET Sud din cadrul Electrocentrale București (ELCEN), că luni va avea loc o întâlnire la care vor participa furnizorii de energie și gaze, alături de câteva bănci, pentru găsirea unei formule prin care instituțiile de credit să ofere împrumuturi furnizorilor luând drept garanții creanțele acestora asupra statului, reprezentând sume datorate drept compensații pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate consumatorilor prin lege.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget? Luni dimineață vom avea o întâlnire cu companiile din furnizare și cu câteva instituții bancare, pentru a gândi împreună o formulă de factoring, care să dea practic acest respiro companiilor din furnizare, să poată obține credite mai ieftine și băncile să aibă certitudinea că, la un moment dat, și cu siguranță, vă spun, aceste sume vor fi plătite de statul român″, a spus Burduja.

Fermierii suedezi de la Lantmännen, care produc chifle McDonald’s, semnează cu BERD pentru cea mai mare investiție a lor din România, anunțată de Profit.ro. \ CITEȘTE ȘI Fermierii suedezi de la Lantmännen, care produc chifle McDonald’s, semnează cu BERD pentru cea mai mare investiție a lor din România, anunțată de Profit.ro. "Luxul de a mânca prost și să-ți fie rău nu și-l permite nimeni.”

Factoringul reprezintă, în esență, activitatea prin care băncile cumpără înainte de scadență facturile pe care companiile furnizoare de bunuri și servicii le au de încasat de la clienții lor, contra unui preț exprimat de obicei ca procent din sumele de pe facturi.

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat după ședința de Guvern de vineri că, în ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare, nu au mai fost incluse măsuri de limitare a surselor de finanțare a compensațiilor datorate de stat furnizorilor de energie și gaze pentru acoperirea costurilor plafonării prețurilor finale la consumatori, după ce industria de profil avertizase că astfel de măsuri sunt de natură să ducă la blocarea financiară a întregului sistem energetic.

DECIZIE Restaurantele din parcurile Sectorului 1 se vor închide la ora 23.00 CITEȘTE ȘI DECIZIE Restaurantele din parcurile Sectorului 1 se vor închide la ora 23.00

″În cursul ședinței de astăzi de Guvern, s-a completat, ăăă, s-a eliminat circumstanțierea aceea care era cu referire la disponibilitățile existente în Fondul de Tranziție Energetică și s-a lăsat larg plata din Fondul de Tranziție Energetică și alte surse legal constituite, incluzând aici toate sursele legale, inclusiv cele împrumutate″, a spus Boloș.

Profit.ro a scris din vară că unii furnizori români de energie electrică și gaze naturale ajunseseră de câteva luni să își garanteze credite contractate de la bănci inclusiv cu creanțe asupra statului român reprezentând cereri de decontare de la bugetul de stat a diferențelor dintre costurile de achiziție de electricitate și gaze din piețele angro și prețurile plafonate aplicate prin lege clienților finali.

FOTO Cum va arăta noul stadion al Timișoarei. Va fi al doilea ca mărime din România CITEȘTE ȘI FOTO Cum va arăta noul stadion al Timișoarei. Va fi al doilea ca mărime din România

De exemplu, cel mai mare furnizor de curent electric din piață, Electrica Furnizare din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, ipotecase în ianuarie în favoarea Alpha Bank mai multe astfel de cereri de decontare, drept garanții suplimentare pentru un credit de 60 milioane euro contractat toamna trecută și care prevedea inițial doar gajuri pe conturile furnizorului.

Cererile ipotecate aveau la acel moment o valoare cumulată de peste 820 milioane lei, potrivit datelor Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV Un grup de investitori turci, din care face parte un fost bancher șef și un top manager Deloitte, pregătește un ansamblu rezidențial premium în mijlocul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de investitori turci, din care face parte un fost bancher șef și un top manager Deloitte, pregătește un ansamblu rezidențial premium în mijlocul Bucureștiului

Și în alte țări din Europa au fost introduse scheme de sprijin pentru consumatori constând în plafonări de prețuri finale, coroborate cu compensații de la stat pentru furnizori. În Franța, prețul reglementat (modificat periodic în funcție de condițiile din piață) de furnizare al gazelor naturale a fost înghețat anul trecut la nivelul din octombrie 2021, cu compensarea de către stat a diferenței față de costurile de achiziție.

De exemplu, grupul francez Engie, cu prezență masivă și în România, a raportat pentru 2022 compensații de primit de la stat în Franța pe această schemă în sumă totală de 1,591 miliarde euro. Compania a încheiat anul trecut trei contracte de factoring cu gigantul bancar francez Natixis, pentru a-și vinde o parte din aceste creanțe înainte de încasare și a-și îmbunătăți astfel cash-flow-ul.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie gaze
compensații furnizori energie gaze
bănci furnizori energie gaze
factoring furnizori energie gaze