Ghiseul.ro va putea fi folosit și de firme și PFA. Vor putea fi plătite de la taxe și impozite până la amenzi

Ghiseul.ro va putea fi folosit și de firme și PFA. Vor putea fi plătite de la taxe și impozite până la amenzi
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 apr 2020

Guvernul va extinde baza de utilizatori a portalului ghiseul.ro prin introducerea, alături de persoanele fizice, și a persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau altor entități fără personalitate juridică. Totodată, pe ghiseul.ro vor putea fi plătite nu doar taxe și impozite, ci toate celelalte obligații de plată către bugetul general consolidat.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

UPDATE 21.20 Executivul a anunțat adoptarea hotărârii în ședința de joi seara.

FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

De ce este important: În prezent, Sistemul național electronic de plată (SNEP) online, operabil de pe adresa de internet ghiseul.ro,  se adresează exclusiv plății taxelor și impozitelor și doar persoanelor fizice.

Telekom Romania susține continuitatea afacerii printr-un pachet de servicii oferit gratuit pentru trei luni CITEȘTE ȘI Telekom Romania susține continuitatea afacerii printr-un pachet de servicii oferit gratuit pentru trei luni

Un proiect de hotărâre de guvern prevede însă extinderea pe două dimensiuni a portalului, respectiv, pe de-o parte, lărgirea bazei de utilizatori prin introducerea, alături de persoanele fizice, și a persoanelor fizice autorizate, persoanelor juridice sau altor entități fără personalitate juridică și, pe de altă parte, maximizarea obiectului tranzacțiilor prin introducerea, pe lângă plata taxelor și impozitelor, a tuturor celorlalte obligațiilor de plată către bugetul general consolidat.

”Prin reglementarea posibilității persoanele juridice de achitare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul ghișeului virtual de plăți, se oferă și reprezentanțiilor mediului de afaceri aceleași avantaje pe care SNEP le oferă cetățenilor, iar toate aceste categorii de beneficiari vor putea achita orice obligație de plată către o autoritate/instituție publică (taxe, impozite, tarife, amenzi și alte asemenea) atâta timp cât respectiva entitate este înrolată în SNEP”, arată Guvernul.

Executivul îndeamnă astfel firmele să utilizeze această platformă.

Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit până la 25 octombrie CITEȘTE ȘI Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit până la 25 octombrie

În acest scop, toate instituţiile publice care desfășoară activități de încasare a obligațiilor de plată către bugetul general consolidat vor trebui să se înroleze în SNEP și să accepte toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar în cazul în care optează pentru plata respectivelor obligații utilizând cardul bancar este necesar să îşi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice, prevede proiectul de hotărâre.

De asemenea, conform acestuia, în cazul plăților cu card bancar comisionul perceput de instituția de credit acceptatoare, aferent efectuării plății electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat în documentația de atribuire, nu va depăși 1% din valoarea tranzacției, dar nu va fi mai mare de 30 de lei în situația în care prin aplicarea cotei de 1% rezultă o sumă mai mare de 30 de lei.

Avocații, notarii și executorii vor primi de la buget indemnizație compensatorie de 75% din salariul mediu - în starea de urgență și după CITEȘTE ȘI Avocații, notarii și executorii vor primi de la buget indemnizație compensatorie de 75% din salariul mediu - în starea de urgență și după

În termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a hotărârii, prin decizie a preşedintelui Autorității pentru Digitalizarea României, vor fi emise normele metodologice necesare pentru aplicarea noilor prevederi.

Statisticile anului 2019 indică 384 instituții publice (centrale și locale) înrolate pe ghiseul.ro, 7 milioane de contribuabili și 1.268.000 de tranzacții online, în creștere cu 34% față de cele operate pe parcursul anului 2018.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ghiseul.ro
firme
pfa
guven
taxe
impozite
datorii
buget
plata
online