Google, inclusă în 2016 de Fiscul românesc pe lista companiilor aflate sub verificări, anunță Bucureștiul că a reușit să depășească la profit pragul modic de 1 milion de lei

Google, inclusă în 2016 de Fiscul românesc pe lista companiilor aflate sub verificări, anunță Bucureștiul că a reușit să depășească la profit pragul modic de 1 milion de lei
scris 19 iun 2019

Google Bucharest SRL, filiala Google în România, inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate, a anunțat statul că a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20,6 milioane lei, nu cu mult peste cifrele din anii anteriori, și un profit net ce depășește cu puțin doar 1 milion de lei, în condițiile în care câștigul prezentat până în prezent nu depășea acest prag.

Veniturile Google în Romania sunt estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.

La jumătatea lunii mai 2016, șeful Fiscului de atunci, Dragoș Doroș, a anunțat că Facebook, Google și alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de autoritățile de la București, în încercarea de a identifica veniturile realizate de acestea, care nu sunt însă reflectate în declarații de impozite în România, pentru a putea fi taxate corespunzător.

FOTO ANAF atenționează: primiți sms de fraude cu bani! CITEȘTE ȘI FOTO ANAF atenționează: primiți sms de fraude cu bani!

Ulterior, în octombrie 2016, Doroș anunța prin intermediul Profit.ro că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.

El explica astfel că, prin urmare, giganți ai industriei IT, cum sunt Google sau Facebook, vor primi o atenție sporită, urmând să fie administrați de către Direcția dedicată marilor contribuabili (DGAMC).

Google este presată de instituțiile de reglementare și de autoritățile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plătește taxe suficiente.

FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât CITEȘTE ȘI FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât

În această lună, miniștrii de Finanțe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii au convenit să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de companiile de tehnologie pentru a-și reduce taxele corporative.

Facebook, Google, Amazon și alte companii de tehnologie sunt criticate pentru că reduc nivelul taxelor prin înregistrarea profiturilor în state cu fiscalitate scăzută, indiferent unde se află consumatorii. Astfel de practici sunt considerate de mulți drept incorecte.

În ianuarie 2017 era anunțat că Google, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puțin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declarațiilor oficiale depuse de companie în Olanda, transmite Bloomberg.

În luna septembrie 2017, miniștrii Economiei și Finanțelor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, au decis să înceapă redactarea unor măsuri fiscale de impozitare diferită a marilor companii din domeniul tehnologiilor digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, și au cerut oficialilor Comisiei Europene să prezinte o propunere în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
fiscul
profit