Guvernul a adoptat OUG cu modificări la obligația de a crește salariul minim după 24 de luni. Intrare în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care va fi calculată și perioada de 24 de luni

Guvernul a adoptat OUG cu modificări la obligația de a crește salariul minim după 24 de luni. Intrare în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care va fi calculată și perioada de 24 de luni
scris 28 dec 2021

Guvernul a adoptat astăzi proiectul de ordonanță de urgență care schimbă decizia, adoptată pe 17 decembrie, potrivit căreia salariul minim poate fi acordat doar o perioadă de 24 de luni unui angajat, după care trebuie majorat. În timp ce vechea prevedere a intrat în vigoare de la 18 decembrie, modificare introdusă astăzi stabilește că măsura referitoare la cele 24 de luni va intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar termenul de 24 de luni va începe să curgă tot de la 1 ianuarie 2022, o modificare, de asemenea, importantă. În baza acestei noi prevederi, salariile minime din contractele de muncă ar trebui majorate cel mai devreme în ianuarie 2024.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că obligația majorării salariului, în baza acestei prevederi, va interveni, cel mai devreme, din ianuarie 2024. Textul pregătit de către Ministerul Finanțelor este disponibil mai jos în articol.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

"Tot în această ordonanță am venit cu o clarificare la Codul Muncii, referitor la măsura care a apărut în ordonanța 130/2021, respectiv la acea perioadă de aplicare a salariului minim de 24 de luni. Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022, respectiv (majorarea, n.r.) devine exigibilă la 1 ianuarie 2024", a declarat ministrul Finanțelor într-o conferină de presă, după ședința Guvernului în care a fost adoptată ordonanța de urgență.

Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat acum trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Guvernul a adoptat pe 17 decembrie, ca parte a unei ordonanțe de urgență cu mai multe modificări legislative, prevederea că salariul minim va putea fi acordat doar 24 de luni pentru un angajat. Cum în ordonanța respectivă nu era prevăzut pentru această măsură un termen anume pentru intrarea în vigoare, aceasta a intrat în vigoare în următoarea zi. Schimbarea a cauzat probleme specialiștilor în legislația muncii din cauza termenului de la care trebuia majorat salariul minim, 18 decembrie, și a condus la soluții ridicole de ocolire a prevederii legislative, cum ar fi majorarea salariului minim cu numai 1 leu.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Finanțelor a pus pe site, în dezbatere publică, un proiect de modificare a deciziei din 17 decembrie.

Ministrul Finanțelor, pentru Profit.ro - Clarificări privind salariul minim: Restricția de a ține angajatul pe salariul minim mai mult de 24 de luni, indiferent de sector CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, pentru Profit.ro - Clarificări privind salariul minim: Restricția de a ține angajatul pe salariul minim mai mult de 24 de luni, indiferent de sector

Proiectul de ordonanță publicat de Finanțe, adoptat acum în ședința de Guvern, prevede

Alineatele (21) și (22) ale articolului 164 din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și vor avea următorul cuprins:

” (21)  Începând cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1)  poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază  superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(22) Prevederile alin. (21) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioadă de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.”

"Se propune modificarea celor două alineate (2^1) și (2^2)  ale art.164 din Legea nr.53/2003 Codul muncii republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul aplicării acestor prevederi începând cu data de 1 ianuarie 2022, atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare. În acest mod, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora, iar angajatorii vor avea timp să pună în aplicare noile prevederi", potrivit Ministerul Finanțelor.

Guvernul a adoptat OUG cu modificări la obligația de a crește salariul minim după 24 de luni. Intrare în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care va fi calculată și perioada de 24 de luni

Documentul este disponibil aici

Proiectul adoptat prevede și o serie de măsuri pentru IMM-uri

Ordonanța adoptată prevede și reglementează și prelungirea valabilității până la 30 iunie 2022 a Programului IMM Invest, respectiv până la 30 iunie 2023 perioada în care poate fi efectuată plata grantului, și majorează plafoanele reprezentând granturi ce pot fi acordate în cadrul Programului, în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate, a anunțat Ministerul Finanțelor printr-un comunicat.

Actul normativ aprobat în Guvern prevede un plafon de garanții de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,9 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

Totodată, în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, vor crește plafoanele reprezentând ajutor de stat la:

  • 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii,
  • 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole,
  • 2,3 milioane euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, precum și în celelalte domenii de activitate.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) vor acorda garanții în cadrul subprogramului AGRO IMM Invest.

Solicitărilor de acordare a creditelor garantate în cadrul programului depuse până la data de 31 decembrie 2021 și aflate în curs de analiză li se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data depunerii lor, prin prelungirea de către Comisia Europeană a valabilității Cadrului temporar până la data de 30 iunie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
24 de luni
ministerul finantelor
ministerul muncii