Guvernul a adoptat astăzi proiectul de lege cu măsuri de ajustare bugetară, creșteri de taxe și reducerea unor cheltuieli. Printre acestea, sunt creșterea TVA, cota generală ajunge la 21% iar singura cotă redusă va fi 11%, măsuri dure în ce privește asigurarea de sănătate unde milioane de români coasigurați până acum sau asigurați din oficiu, vor trebui să plătească 2.450 de lei pe an pentru a mai beneficia de asigurare, creșterea dură a impozitului pe dividende, creșterea accizelor, a taxării băncilor și altele.
Urmează angajarea răspunderii de către Guvern pe acest proiect de lege
Constituția
- Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.
- Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113.
- Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
- În cazul în care Președintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în ședința comună a celor două Camere.

Principalele măsuri prevăzute în proiect
- Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat.
- Impozitul suplimentar, aplicat pe cifra de afaceri, va crește pentru sectorul bancar de la 2% la 4%. Noua cotă de 4% se va aplica chiar de la 1 iulie, deși data de 1 iulie este deja depășită, dar și anul următor.
- Anunțata creștere a impozitului pe dividende la 16% începând cu 1 ianuarie 2026 începe deja să-și producă efectele, printr-un fenomen psihologic predictibil: antreprenorii au accelerat distribuirea dividendelor încă din acest moment, atât pentru anul 2024, cât și pentru perioada aferentă din 2025.
- Majorarea accizelor și a TVA de la 19 la 21% va scumpi carburanții de la 1 august cu peste 40 de bani/l, sau aproximativ 6% față de actualul nivel, în condițiile în care prețul țițeiului ar rămâne neschimbat. În plus, accizele se vor majora și în 2026, antrenând o nouă creștere de prețuri suplimentară de peste 30 de bani/l.
- Indemnizația de concediu medical va fi redusă de la 75% din baza de calcul (veniturile brute la care este calculată contribuția de asigurat), cu o scădere drastică la 55% din baza de calcul pentru cei care beneficiază de concedii medicale scurte, de până la 7 zile.
- Amenda aplicată în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme crește de aproape două ori, de la un interval în prezent de 275-550 lei la 500-1.000 lei, De asemenea, se majorează și nivelul rovinietelor pentru autoturisme.
- Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc urcă în cazul sumelor de până la 10.000 de lei de la 3% la 10%,
- Cota standard de TVA va fi majorată cu două puncte procentuale, de la 19% la 21%, din luna august, anunță premierul Ilie Bolojan.
- Pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne înghețate și în 2026, la fel și alocațiile și alte drepturi acordate de stat, fiind reluate în mare parte deciziile de înghețare a cheltuielilor stabilite de către Guvern în decembrie prin ordonanța trenuleț. Totodată, sporul bugetarilor care lucrează cu fonduri europene va fi tăiat de la maxim 50% la maxim 35% și nu va fi acordat pentru proiecte cu termen de implementare depășit.
Anunțul Guvernului
Proiectul de lege reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor.
Prin acest pachet de măsuri se urmărește atingerea următoarelor obiective:
- Reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani;
- Recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară;
- Evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare;
- Realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2,68 miliarde de euro brut, respectiv 0,7% din PIB.

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare cuprinde două componente:
- Măsuri pentru creșterea veniturilor , cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) și 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB);
- Măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare și neintrarea în vigoare a unor cheltuieli suplimentare- guvernul estimează, în urma acestor măsuri, reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,25 mld lei în 2025 (0,06%), respectiv 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB).
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și a Senatului, potrivit articolului 114 din Constituția României.