Guvernul a găsit soluția pentru a ocoli blocajul generat de ALDE pentru ordonanțe. Teodorovici susține că va promova măsurile fiscale prin Parlament

Guvernul a găsit soluția pentru a ocoli blocajul generat de ALDE pentru ordonanțe. Teodorovici susține că va promova măsurile fiscale prin Parlament
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 sep 2019

Avizul de oportunitate pentru actele normative cu putere de lege adoptate de Guvern va fi emis de Secretariatul General al Guvernului și nu, ca până acum, de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, care în urma demisiei ministrului Viorel Ilie, de la ALDE, nu mai are un titular. În acest mod, Executivul va putea emite ordonanțe de urgență, în domenii care nu presupun aviz din partea ministerelor fără titulari sau interimari, dar chiar și în acest condiții ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că nu va promova prin ordonanțe măsurile fiscale anunțate anterior, precum impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului, ci le va lăsa la decizia Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care președintele Klaus Iohannis nu a desemat miniștri interimari în locul celor de la ALDE, care au demisionat fără a-și delega atribuțiile, Guvernul se află în imposibilitatea de a emite ordonanțe în domeniile de inițiativă ale acestor ministere sau în care este nevoie de avizul acestora.

Mai mult, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul este cel care emite în prezent avizul de oportunitate obligatoriu pentru orice act cu putere de lege. Cum această atribuție a fost stabilită prin hotărâre a Guvernului, acum, Cabinetul Dăncilă va transfera atribuția în sarcina Secretariatului General al Guvernului, condus de Toni Greblă.

Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme, adoptate în primă etapă. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.” CITEȘTE ȘI Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme, adoptate în primă etapă. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.”

”Am identificat măsurile pentru a depăși această situație de blocaj, care putea fi rezolvată ușor dacă președintele își îndeplinea obligația stabilită de Constituție de a semna propunerile de interimari. Pentru deblocarea acestei situații vom adopta o hotărâre de guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanțelor de urgență în sensul motivării situației excepționale, așa cum cere legislația. Este o măsură firească, având în vedere că oportunitatea emiterii actelor normative aparține guvernului în ansamblul său, iar acest aviz poate fi dat de către Secretariatul General al Guvernului. De altfel, acest atribut a aparținut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului”, a explicat Dăncilă.

Prin urmare, Guvernul se va reuni în această săptămână din nou în ședință, prilej cu care foarte probabil va adopta mai multe ordonanțe de urgență.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal – liber pentru paradisurile fiscale? CITEȘTE ȘI Proiectul de modificare a Codului Fiscal – liber pentru paradisurile fiscale?

Printre acestea nu se vor afla însă, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cele privind modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal.

Teodorovici a declarat pentru Profit.ro că ordonanțele privind măsurile fiscale vor fi supuse dezbaterii parlamentare, de unde așteaptă inclusiv acordul opoziției pentru măsuri precum impozitarea pensiilor speciale.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care este și senator, a depus la Parlament nu mai puțin de 10 proiecte de lege, pregătite anterior ca ordonanțe de ministerul pe care îl conduce și care prevăd impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal. Potrivit informațiilor Profit.ro, Teodorovici ar fi vrut să introducă toate aceste proiecte în ultima ședință a Guvernului, dar premierul Dăncilă a refuzat pe motiv că proiectele nu aveau avizele necesare.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ordonante
aviz
sedinta
masuri
fiscale
teodorovici
parlament