Guvernul așteaptă cu rectificarea bugetară până luni: Mai analizăm în detaliu, pentru a nu mai exista tot felul de interpretări

Guvernul așteaptă cu rectificarea bugetară până luni: Mai analizăm în detaliu, pentru a nu mai exista tot felul de interpretări
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 aug 2019

Guvernul a discutat joi doar în primă lectură proiectul rectificării bugetare, proiect publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, săptămâna aceasta, marți. Deși anterior obținuse avizul Consiliului Economic și Social, proiectul a fost amânat pentru o analiză mai detaliată, astfel încât ”să nu mai existe tot felul de interpretări în spațiul public”. Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că rectificarea va fi adoptată luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect, astfel încât să nu mai existe tot felul de interpretări în spațiul public”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, care a menționat că rectificarea a fost discutată în primă lectură.

El a adăugat că proiectul va fi adoptat săptămâna viitoare, iar surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că ședința pentru adoptarea rectificării a fost programată deja pentru luni.

Isărescu: Cu venituri fiscale de sub 30% din PIB nu poți să faci autostrăzi și să ai și educația și sănătatea puse la punct. E o problemă cantitativă CITEȘTE ȘI Isărescu: Cu venituri fiscale de sub 30% din PIB nu poți să faci autostrăzi și să ai și educația și sănătatea puse la punct. E o problemă cantitativă

Amânarea rectificării poate fi pusă pe seama discuțiilor politice din coaliție cu privire la datele rectificării bugetare.

De altfel, senatorul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru de finanțe în mai multe cabinete, a anunțat joi că ALDE salută decizia premierului Viorica Dăncilă de a amâna adoptarea proiectului primei rectificări bugetare.

”Așa cum ne-a fost prezentat, acest proiect de rectificare bugetară riscă să ducă la depășirea țintei de deficit bugetar stabilite. În mod repetat, inclusiv public, ALDE a solicitat alocarea de resurse financiare pentru continuarea investițiilor în derulare, vorbim în primul rând despre proiectele mari de investiții (autostrăzi) dar si de investițiile la nivel local. De asemenea, am atras atenția asupra nevoii de a asigura resurse pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene și am spus apăsat că nu acceptăm tăierea alocărilor bugetare de la ministere vitale precum transporturile, sănătatea, educația”, afirmă Vosganian.

El precizează că în cadrul ședinței de coaliție de miercuri ALDE a prezentat din nou partenerilor de la PSD aceste constrângeri de construire a rectificării bugetare.

”Așteptăm următoarea reuniune în cadrul coaliției de guvernare pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanțe pentru rezolvarea acestei situații”, mai spune senatorul ALDE. 

FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre

Executivul a anunțat marți că intenționează să suplimenteze sumele alocate bugetelor locale cu 4,4 miliarde de lei, în contextul în care mai multe ministere pierd bani, cum ar fi Educația -1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene -681,9 milioane lei, Ministerul Cercetării și Inovării -369,1 milioane lei și Ministerul Dezvoltării Rurale -310,4 milioane de lei, prevede proiectul de rectificare bugetară. Guvernul alocă fonduri și pentru ceea ce a mai rămas de plată în contul restituirii taxei auto, 135 milioane lei.

Guvernul majorează la rectificarea bugetară cu aproape 3 miliarde lei sumele alocate din TVA primăriilor și consiliilor județene, potrivit proiectului ordonanței de aprobare a rectificării. Cel mai mult cresc sumele alocate echilibrării bugetelor locale, respectiv cu peste 2,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
rectificare
sedinta
guvern
alde
vosganian
barbu