CONFIRMARE Guvernul pune acciză pe băuturile cu zahăr și o majorează pe cea pe tutun. Aplicarea, chiar de luna viitoare

CONFIRMARE Guvernul pune acciză pe băuturile cu zahăr și o majorează pe cea pe tutun. Aplicarea, chiar de luna viitoare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 aug 2019

Guvernul introduce de la 1 septembrie o acciză nearmonizată pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr și majorează, de la aceeași dată, acciza pe produse din tutun, confirmând astfel informațiile publicate anterior de Profit.ro. Din ambele măsuri, Finanțele estimează că vor aduce la buget aproape jumătate de miliard de lei încasări în plus la accize, potrivit proiectului de rectifiare bugetară.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, băuturile cu un conținut de zahăr de 5-8 grame la 100 de mililitri (50-80 grame la 1 litru) vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru, iar cele cu un conținut de peste 8 grame la 100 de militri (80 de grame pe litru) de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru. Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziționează intracomunitar, potrivit proiectului unei Ordonanțe cu măsuri fiscal-bugetare.

"Această măsură descurajează consumul de alimente nesănătoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate", susține Guvernul.

În plus, Executivul va majora, tot de la 1 septembrie, acciza pe produse din tutun, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete în prezent la 503,97 lei/1.000 de țigarete. Impactul la nivelul consumatorului va fi de circa 40 de bani pe pachet.

Din cele două măsuri (majorarea accizei la țigarete și introducerea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr în sfera accizabilă), proiectul de rectificare a bugetului de stat prevede creșterea încasărilor din accize cu 481,7 milioane de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza bauturi racoritoare zahar
acciza zahar
majorare accize tutun
majorare accize tigari
scumpire tigari
scumpire racoritoare