Guvernul demis Dăncilă discută ”în primă lectură” majorarea salariului minim brut lunar

Guvernul demis Dăncilă discută ”în primă lectură” majorarea salariului minim brut lunar
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 nov 2019

Guvernul demis discută, luni, în primă lectură, deci fără a lua decizia adoptării, majorarea salariului minim brut începând cu 1 ianuarie 2020. După cum a relatat deja Profit.ro, Executivul a trimis deja către Consiliul Economic și Social (CES) proiectul de act normativ, dar consiliul nu a avut cvorum săptămâna trecută pentru a acorda avizul. Dăncilă spune că și un nou Guvern nu ar avea motiv pentru care să nu adopte majorarea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Dăncilă a anunțat, luni, în ceea ce ar putea fi ultima ședință de Guvern a cabinetului său, că proiectul de act normativ va fi discutat în primă lectură.

”Am convingerea că există argumente și un context economic favorabil și nu văd nici un motiv pentru care viitorul guvern nu ar aplica majorarea salariului minim, începând cu anul viitor.”, a adăugat premierul demis.

Abordare mai puțin draconică a ANAF, scăderi pe linie la direcțiile Antifraudă și Inspecție fiscală. Controalele se mențin totuși la un nivel ridicat CITEȘTE ȘI Abordare mai puțin draconică a ANAF, scăderi pe linie la direcțiile Antifraudă și Inspecție fiscală. Controalele se mențin totuși la un nivel ridicat

Inițial, premierul demis Viorica Dăncilă a spus că a pregătit proiecte care să fie aprobate de viitorul Cabinet, dar ulterior a anunțat, după o discuție cu sindicatele, că vrea totuși să aprobe actul normativ într-o ultimă ședință înainte de votul de învestitură pentru noul Guvern. Anterior, liderul PNL Ludovic Orban, mandatat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Cabinet, a atenționat că decizia de majorare a salariului minim trebuie, în mod normal, să aparțină viitorului Cabinet.

Profit.ro a relatat anterior că Guvernul demis Dăncilă a redactat un proiect care majorează salariul minim brut lunar la 2.262 lei, respectiv la 2.620 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime, începând cu 1 ianuarie 2020.

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut lunar a fost majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime.

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: Creșterea pensiilor după calendar duce deficitul bugetar la 4% din PIB în 2020 și 7% în 2022. Am sentimentul că nu există un simț al proporțiilor! CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: Creșterea pensiilor după calendar duce deficitul bugetar la 4% din PIB în 2020 și 7% în 2022. Am sentimentul că nu există un simț al proporțiilor!

Din cei 1,38 milioane de angajați cu salarii minime, studii superioare au circa 350.000 de persoane, conform datelor analizate de Profit.ro.

Acum, Guvernul demis Dăncilă avansează ideea majorării salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2020, la 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, este indicat să fie majorat la 2.620 lei lunar.

Actul normativ poate fi văzut AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
minim
majorare
crestere
studii
superioare
inflatie